EU kritizovala stav českých veřejných financí

10.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. července (zpravodaj ČTK) - Česko dnes v Bruselu podle očekávání opět sklidilo kritiku za stav veřejných financí. Ministři financí Evropské unie vyzvali českou vládu, aby zpřísnila rozpočtovou politiku, která by umožnila snížit schodek veřejných financí pod tři procenta HDP v co nejbližší době. ČTK o tom informovalo portugalské předsednictví.

Dnešní kritika není žádným překvapením. Navíc jde jen o její první část. Češi se dostali do problémů zejména kvůli tomu, že jejich politici napříč politickým spektrem před loňskými volbami neodolali rozdávání takzvaných volebních dárečků a neváhali utrácet za jednorázové navýšení nejrůznějších sociálních dávek. Značně tak přispěli k růstu rozpočtového deficitu, který by měl letos dosáhnout čtyř procent HDP. ČR se přitom zavázala, že schodek nepřekročí 3,3 procenta HDP.

Po kritice Evropské komise, jež přišla s hodnocením konvergenčního programu, který jakýmsi plánem země při přechodu na euro, se zcela očekávaně objevila i kritika ministrů financí. Ta navíc bude pokračovat i na podzim, kdy budou šéfové státních pokladen schvalovat soubor doporučení, který by měl ČR přivést zpět na "správnou trať".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK