EU dá na propagaci biopotravin v ČR přes 12 milionů korun

10.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. července (zpravodaj ČTK) - Evropská unie přispěje v příštích třech letech asi 430.000 eur (zhruba 12,4 milionu Kč) na propagaci českých biovýrobků a na ekozemědělství. Částku dnes schválila Evropská komise, která přispěje na propagaci zemědělských produktů v 11 zemích EU celkem 38,9 milionu eur (asi 1,1 miliardy Kč).

Komise schválila v České republice program Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na propagaci bioproduktů a ekologického zemědělství, které nepoužívá umělá hnojiva a pesticidy. Tříletý program bude stát 865.511 eur a polovinu nákladů zaplatí EU.

Celkem komise schválila 23 programů v 11 členských státech v hodnotě 77,7 milionu eur. Programy v dalších zemích propagují vedle biopotravin (Německo) například med (Řecko, Polsko), ovoce a zeleninu (Francie), víno (Maďarsko), evropský systém ochranných známek (Itálie, Španělsko, Francie) nebo drůbeží maso (Nizozemsko).

Programy zahrnují propagační a informační akce zdůrazňující přednosti zemědělských výrobků EU. Na otevřeném globálním trhu nestačí vyrábět dobré potraviny, ale je potřeba vysvětlovat jejich přednosti spotřebitelům, vysvětlila celé úsilí komisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Boelová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK