ČR loni klesla v počtu turistů na 34. místo na světě

10.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Česká republika loni klesla o jednu příčku na světovém žebříčku zemí podle počtu turistů a umístila se na 34. místě. Před ČR na 32. místo proniklo Maroko, kde se počet turistů zvýšil o 800.000 na 6,6 milionu. Žebříček vede tradičně Francie. Vyplývá to z aktuálně zveřejněných údajů Světové organizace turistického ruchu (UNWTO).

Spolu s Českou republikou (6,4 milionu) odsunulo Maroko také nejbližší sousedy ČR - třiatřicáté Tunisko (6,5 milionu) a pětatřicátou Jižní Koreu (6,2 milionu). Naopak pořadí na prvních třech místech se dlouhodobě nemění. Vedení si loni upevnila Francie s téměř 80 miliony turistů; následovaly Španělsko (58,5 milionu) a USA (51 milionů).

Ze čtvrtého místa se dere na výsluní Čína, kterou odborníci považují za turistickou velmoc budoucnosti. Loni do Číny přijelo o šest procent zahraničních turistů více než v roce 2005 a jejich počet dosáhl téměř 50 milionů. Pokud by se však do statistik započítaly i návštěvy z Hongkongu, bylo by číslo více než dvojnásobné. Podle odhadů se do roku 2015 stane Čína s 200 miliony návštěvníky největší turistickou oblastí na světě.

Celosvětový turistický ruch rostl loni v průměru o pět procent; celkem se po celé zeměkouli pohybovalo 842 milionů turistů. Největší nárůst zaznamenalo Thajsko, kam loni zavítalo 14 milionů turistů, tedy o pětinu více než předloni. "Je to především díky dokončené obnově po vlně cunami, která thajské pobřeží zpustošila v roce 2004," řekl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Česká republika v růstu počtu turistů za celosvětovým průměrem výrazně zaostává. Loni přijelo pouze o 1,6 procenta turistů více než v roce 2005. Nejhůře si však vedlo Turecko (19 milionů), které turisté hromadně opouštějí. Loňský pokles činil téměř sedm procent. Vývoj v Turecku vysvětluje Beránek obavami z dalších teroristických útoků. Zatím poslední útok otřásl tureckými letovisky v létě 2006.

Co se týče příjmů z cestovního ruchu, první tři příčky okupují stejné země, prohodily si však pořadí. První jsou USA, kde turisté utratili 86 miliard dolarů. Druhé je Španělsko s 51 miliardami a třetí Francie se 46 miliardami. "USA přitahují větší podíl více utrácejících turistů, kteří zde také tráví delší dobu, Francie naopak přitahuje spíše jen evropské turisty," komentoval to Beránek.

V České republice podnikatelé v turistickém ruchu utržili zhruba pět miliard dolarů, což zemi řadí na 38. místo na světě. Ve výdajích na cestovních ruch se umístilo na první příčce Německo. Za dovolenou Němci loni utratili 75 miliard dolarů. Na dalších dvou místech byly USA a Velká Británie. Šestačtyřicátí jsou Češi, kteří loni vydali na turistiku téměř tři miliardy dolarů.

Pro letošek počítá UNWTO zhruba s šestiprocentním růstem počtu turistů. Nejvíce se má dařit jihovýchodní Asii a Tichomoří (devět procent), Africe (devět procent) a Střednímu Východu (osm procent). V Evropě se počet turistů zvýší o šest procent. V ČR podle odhadů státní agentury CzechTourism letos naroste počet turistů o tři procenta na 6,7 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK