Na burze po rekordech přišel silný pokles

10.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Pražskou burzu v úterý po třech rekordech po sobě postihl silný pokles. Na výprodeje nejvíce doplatily akcie energetické skupiny ČEZ a tabákové společnosti Philip Morris. Hlavní index trhu PX klesl o 1,27 procenta na 1879,7 bodu. Výsledky ČTK převzala z burzy.

"Po celý den na celý region doléhal pád vlády v Polsku a v závěru k negativní náladě přispělo negativní otevření v USA," vysvětloval prodejní aktivitu investorů obchodník firmy Atlantik finanční trhy Pavel Sudek.

Akcie ČEZ, s objemem 1,4 miliardy korun ze všech daleko nejvíce obchodované, spadly o 2,71 procenta na 1111 Kč. Podle makléře firmy Cyrrus Radomíra Vacha byly důvodem zprávy o šetření cenového opatření pražské energetické burzy Evropskou komisí a antimonopolním úřadem. Energetická burza rozhodla pro dodávky silové elektřiny přechodně stanovit pro rok 2008 pevnou cenu.

Cenné papíry Philip Morris při minimální aktivitě ztratily 3,05 procenta na 10.612 korun. Akcie textilní firmy Pegas odepsaly 1,88 procenta na 792,3 Kč. Firma Pamplona, majitel více než 43 procent akcií Pegas, nabídla k prodeji prostřednictvím zrychleného úpisu 3,1 milionu akcií za více než dvě miliardy korun. Pamploně by pak zbyla necelá desetina akcií Pegas. Vedle toho společnost CAIB zvýšila doporučení k akciím Pegas s cílovou cenou 1005 korun za kus.

Celkové obchody s akciemi se snížily pod letošní průměr na 3,3 miliardy korun z pondělního objemu 4,1 miliardy korun.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 3,322 miliardy Kč

- dluhopisy 1,123 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 6,2 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK