EU chce změnu pravidel pro pojišťovny

10.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. července (zpravodaj ČTK) - Evropská komise schválila návrh, který znamená značné změny pro pojišťovny. Vytváří režim Solventnost II, který je vůbec první změnou v režimu dohledu nad pojišťovnami po takřka 30 letech. Klade především větší nároky na zajištění pojišťoven před neočekávanými událostmi, které se nově netýkají jen nejrůznějších pohrom. Novináře o tom informoval eurokomisař Charlie McCreevy.

Podle současných pravidel se pojišťovací domy musí zajistit před riziky, která plynou ze samotného pojištění. Nově však budou muset část kapitálu věnovat na zajištění před riziky, která plynou například z trhu či z úvěrů. Zajistit se tak budou muset i proti pádu hodnoty svých investic.

"Profitovat z toho budou všichni. Celá ekonomika EU, samotný pojišťovací sektor i spotřebitelé," dodal McCreevy. Podle něj by nová legislativa měla začít platit do roku 2012. K tomu je však třeba souhlasu nejen Evropského parlamentu, ale i jednotlivých členských států; projednávání témat, které se týkají finančních služeb, se většinou táhne mnoho let.

Úkolem režimu Solventnost II je především předcházení problémům, které zastihly v roce 2001 britskou družstevní pojišťovnu Equitable Life. V devadesátých letech nízké úrokové sazby a rostoucí inflace nahlodaly základy celé společnosti, která se do té doby jevila naprosto zdravou. V roce 2001 nastal krizový zlom, kdy se manažeři rozhodli k závažnému kroku: přestali přijímat nové zákazníky a snížili hodnotu všech poskytovaných penzí o 16 procent. To se dotklo zhruba milionu zákazníků.

Podobné případy by se po vstupu Solventnosti II v platnost již neměly opakovat. Nová směrnice totiž prý vytváří efektivnější systém včasného varování před případnými problémy, jež nejsou spojeny s klasickými pojišťovacími událostmi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK