Barvivo do uzenin podle EFSA hrozí rakovinou

11.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. července (ČTK) - Některé párky i hamburgery prodávané na pultech českých obchodů podle Práva nebudou zřejmě už za několik měsíců obsahovat syntetické barvivo E128, u nás označované jako tzv. červeň 2G. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) totiž v pondělí varoval před jeho dalším používáním, protože podle nových zjištění může toto barvivo vyvolávat rakovinu, píše.

V části EU, zejména ve Skandinávii a v Rakousku, je již E128 zakázáno. V některých zemích se však dál používá, kromě Česka například v Británii a v Irsku.

Rakovinu nezpůsobuje samotné barvivo, ale to, co se z něj stává v těle, kde se přeměňuje na olejnatou látku zvanou anilin. Pokusy na myších a krysách podle listu ukázaly, že anilin u nich rakovinu vyvolává. Podle EFSA 'nelze vzhledem k podobnému metabolismu anilinu u zvířat a lidí vyloučit karcinogenní riziko ani u člověka.

"Toto doporučení zatím neznám. Pokud by ale bylo přijato, což nám přijde oficiální cestou z Evropské unie, bude platit i u nás," řekl Právu hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK