Americké akcie kvůli potížím hypoték klesly

11.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. července (ČTK) - Akcie na amerických burzách v úterý ztratily přes jedno procento kvůli zvýšeným problémům na trhu rizikových hypoték. Doplatily na to akcie stavebních a realitních firem, ale i finančních společností. Na devizovém trhu dolar rovněž pod tlakem krize hypoték klesl na nové rekordní minimum k euru a 26leté minimum k britské libře.

Dow Jonesův index v závěru klesl o 1,09 procenta na 13.501,70 bodu. Index trhu Nasdaq ztratil 1,16 procenta a končil na 2639,16 bodu.

Krizi rizikových hypoték zhoršila ratingová agentura Standard & Poor's. Ta oznámila, že kvůli nesplácení asi sníží ratingy dluhopisů na celkem 12 miliard dolarů souvisejících s rizikovými hypotečními úvěry. Poté agentura Moody's snížila ratingy asi čtyř set cenných papírů krytých hypotékami v hodnotě asi pěti miliard dolarů. Za důvod svého kroku označila zvýšené nesplácení těchto úvěrů.

Dolů šly kvůli tomu akcie bank a hypotečních společností. Z Dow Jonese klesly nejvíce akcie banky J. P. Morgan Chase, které ztratily 2,6 procenta.

Oborový index finančních společností klesl o 2,2 procenta. Výrazný pokles utrpěly v důsledku problémů na realitním trhu i maloobchodní společnosti Home Depot a Sears Holdings i největší stavební firma D.R. Horton.

Na devizovém trhu se krize rizikových hypoték v USA projevila propadem dolaru k ostatním měnám. Vládnou obavy, že tyto problémy se promítnou do dalšího zpomalení hospodářského růstu v USA.

Euro tak k americké měně poprvé v historii překonalo hranici 1,37 USD. Nejvíce získávaly nízkoúročené měny jako jen a švýcarský frank, k nimž se investoři v dobách problémů uchylují nejčastěji.

Dolar k euru klesl až na 1,3742 USD a den zakončil se ztrátou 0,7 procenta na 1,3727 USD. Vůči jenu dolar oslabil o jedno procento na měsíční minimum 121,88 JPY a zažil nejostřejší pokles od poloviny března. Ke švýcarskému franku ztratil 1,1 procenta a k britské libře se propadl na nové 26leté minimum 2,0246 USD. Vůči koši měn je dolar nyní nejníže za dva a půl roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK