Inflace v červnu mírně stoupla na 2,5 pct

11.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. července (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v červnu mírně zrychlilo na 2,5 procenta z 2,4 procenta v květnu. Oznámil to Český statistický úřad. Proti předchozímu měsíci se ceny zvýšily o 0,3 procenta. Za nárůstem inflace stojí zdražení alkoholických nápojů, tabáku a dopravy. Ekonomové podobný vývoj očekávali.

Ceny tabákových výrobků meziročně vzrostly o 16,9 procenta. V bydlení, které bylo druhým nejvýznamnějším růstovým činitelem, vzrostly ceny elektřiny o 7,9 procenta a tuhých paliv o 18,8 procenta. Čisté nájemné vzrostlo v bytech s regulovanou činží o 12 procent a v bytech s tržním nájemným o 1,1 procenta.

Třetí významnou položkou, která se projevila v růstu inflace, podle statistiků zůstaly stejně jako v předchozím měsíci potraviny a nealkoholické nápoje.

Na snižování cenové hladiny působil především pokles cen zemního plynu o 8,2 procenta. Ceny pohonných hmot zůstaly přes jejich meziměsíční růst o 1,7 procenta nižší než loni. Snížily se i ceny osobních dopravních prostředků o 1,9 procenta. Sezonní ceny zeleniny včetně brambor klesly o 6,8 procenta.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců v červnu zůstala na 2,1 procenta.

Na meziměsíční nárůst cenové hladiny působilo zejména šest měsíců trvající zvyšování cen tabákových výrobků, které v červnu dosáhlo 2,1 procenta. U pohonných hmot pokračoval růst pátý měsíc, v červnu nicméně zvolnil na 1,3 procenta.

Na meziměsíčním výsledku se podle statistiků méně podílelo odívání a obuv, a to hlavně v důsledku začínajících letních výprodejů zboží. V oddíle zdraví hrálo roli snížení doplatků léků předepsaných lékařem.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v květnu 2,1 procenta, tedy o 0,1 procentního bodu méně než v dubnu. Nejvíce vzrostly ceny v Maďarsku (o 8,4 procenta), Lotyšsku (o 7,8 procenta), naopak nejméně ve Francii a Švédsku, shodně o 1,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK