Eastern Sugar kvůli snížení kvót po státu požaduje miliardu

11.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. července (ČTK) - Společnost Eastern Sugar ČR požaduje po státu téměř miliardu korun. Škoda, kterou firma vyčíslila na 991,9 milionu, cukrovarníkům údajně vznikla rozhodnutími Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) při rozdělování rezervy cukerní kvóty v červenci 2003. Informuje o tom server Euro OnLine s odvoláním na dopis, který společnost zaslala ministerstvu zemědělství.

Firma se cítí být poškozena tím, že její cukerní kvóta byla krácena mnohem více, než odpovídalo jejímu podílu na trhu. Před vstupem do EU měla být všem cukrovarnickým skupinám snížena kvóta na výrobu cukru o deset procent. "V květnu 2003 však byla rozhodnutím SZIF některým subjektům na trhu kvóta zvýšena o několik desítek a některým dokonce o několik set procent a jiným, jako například Eastern Sugar, snížena až o 33 procent. Celkem byla Eastern Sugar kvóta o 54.000 tun nižší než v předchozím období," cituje server ředitele podniku Štěpána Hodače.

Podle Hodače zástupci ministerstva zemědělství a SZIF přislíbili snížení kvót kompenzovat přidělením kvóty z rezervy, kterou fond následně rozdělil jednotlivým firmám. "Bohužel se tak nestalo a Eastern Sugar se proti rozhodnutí o rozdělení rezervy, kdy společnost získala pouze 3250 tun a nikoli 26.750 tun, jak bylo slíbeno, odvolala k prezidiu SZIF, které však její odvolání bez dostatečného odůvodnění zamítlo," uvedl Hodač.

Firma Eastern Sugar, společný podnik britské Tate & Lyle a francouzské Saint Louis Sucre, letos vysoudila v arbitráži proti ČR náhradu 27,2 milionu eur (asi 760 milionů korun) za diskriminační přidělování kvót. K jejímu protestu se podle serveru připojila také společnost Moravskoslezské cukrovary, v nichž drží většinu rakouská Agrana.

České soudy se rozdělením rezervní kvóty zabývaly už několikrát. Proti zamítavému verdiktu prezidia SZIF podal Eastern Sugar žalobu k Městskému soudu v Praze, který rozhodnutí prezidia zrušil a vrátil zpět k dalšímu řízení. Firma také podala kasační stížnost jako vedlejší účastník řízení k Nejvyššímu správnímu soudu proti rozhodnutí městského soudu. Podle Eastern Sugar z rozsudků Nejvyššího správního soudu a Městského soudu v Praze vyplývá, že všechna rozhodnutí SZIF o rozdělení kvóty z rezervy byla rozhodnutími nezákonnými.

Eastern Sugar před koncem loňského roku oznámila, že chystá v souladu s plánovaným omezováním cukerné výroby v EU uzavření všech pěti závodů ve střední Evropě, tří v Česku a po jednom na Slovensku a v Maďarsku. Vzdá se cukerné kvóty, za což z Bruselu získá finanční kompenzace, za českou kvótu více než dvě miliardy korun. Část těchto peněz ovšem musí vyplatit zemědělcům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK