Kaučuk změní po fúzi s Dwory název, mají ho vybrat zaměstnanci

19.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Česká chemička Kaučuk a její nový většinový vlastník, polská společnost Chemiczna Dwory, vytvoří vzájemným spojením společnost s novým názvem. Dwory vyhlásí v obou podnicích soutěž o nové jméno a pokusí se ho vybrat z návrhu zaměstnanců. Řekl to majoritní vlastník chemičky Dwory Michael Solowow s tím, že koupě Kaučuku polskou chemičkou není převzetí, ale fúze dvou rovnocenných společností.

Firma Dwory koupila Kaučuk od skupiny Unipetrol letos v lednu za 5,5 miliardy korun. Dnes byla celá transakce završena, společnost Dwory poslala na účet Unipetrolu peníze a holding předal polské chemičce akcie Kaučuku. Prodej Kaučuk polské chemičce se nelíbil menšinovým akcionářům Unipetrolu. Kritizovali zejména jeho okolnosti a prodejní cenu.

Generální ředitel Unipetrolu Francois Vleugels dnes ČTK řekl, že peníze získané za Kaučuk firma investuje do rozšíření kapacit, jen v Litvínově v Chemopetrolu by se měla zvýšit kapacita až o 20 procent. Zbytek peněz využije podle něj na snížení dluhu a akvizice.

Kaučuk vyrábí a prodává hlavně styrenové materiály a syntetický kaučuk a petrochemické suroviny. Má prakticky stejný obor výroby jako Dwory, mateřskému holdingu Unipetrol naopak firma nezapadala do jeho dlouhodobých plánů zaměřovat se na rafinerie, petrochemii a síť čerpacích stanic.

Generální ředitel chemičky Dwory Dariusz Krafwczyk uvedl, že společný podnik Dwory a Kaučuku plánuje v Kralupech, kde Kaučuk sídlí, zvýšit výrobu až dvojnásobně. Chystá se podle ředitele i zvýšení počtu zaměstnanců.

Ředitel Kaučuku Radomír Věk i ostatní vedení zůstane ve funkcích. Věk se stane předsedou představenstva a Krafwczyk předsedou dozorčí rady.

Čistý zisk Kaučuku loni vzrostl na 723 milionů korun. Tržby stouply na 11,34 miliardy korun.

Solowowa zařadil časopis Forbes do žebříčku nejbohatších podnikatelů planety. Solowow kromě chemického průmyslu podniká v oblasti koupelen a dřevěných podlah. Jeho firma Cersant, která se věnuje výrobě koupelen, má v Polsku 51 procent trhu a pět továren. Působí i v Rumunsku a Polsku a obchoduje se na varšavské burze.

Firma vyrábějící dřevěné podlahy Barlinek je podle Solowowa třetí největší na světe a v Polsku má 80 procent trhu. Dále Solowow vlastní developerskou firmu Echo Investments. Dříve měl i několik polských novin, ty už ale prodal.

Solowow je také známý tím, že jezdí rallye. Loni byl druhým nejlepším jezdcem v Polsku a čtvrtým nejlepším v Evropě. Závodí již šest let. V srpnu se v ČR zúčastní Barum Raley.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK