Pražská burza mírně rostla díky akciím ČEZ a O2

19.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Pražská burza dnes rostla především díky zhodnocení akcií firem ČEZ a Telefónica 02, které přidaly zhruba procento. Výraznější pokles postihl pouze akcie Erste Bank. Hlavní index PX zpevnil o 0,34 procenta na 1870,3 bodu. Výsledky ČTK převzala z burzy.

"Dnešní seance na pražské burze probíhala v poklidném duchu. Nezaznamenali jsme žádné významné kurzotvorné informace a Praha kopírovala pozitivní náladu na okolních trzích," popsal vývoj na akciovém trhu Michal Valentík z Patria Direct.

Akcie ČEZ rostly o procento na hodnotu 1122 Kč, uvedl analytik J&T Banky Michal Semotán. Na trhu byla podle něj znát silná poptávka, nicméně na úrovni 1125 Kč narazila na neprorazitelný prodejní blok jednoho silného brokera. Objem obchodů překročil solidní dvě miliardy korun.

Telefónica 02 se podle Valentíka vymanila z dopoledních výprodejů a posílila o procento na 592 korun. Komerční banka se úspěšně obchoduje nad 4250 Kč, ovšem Erste Bank ztratila 0,6 procenta a blíží se psychologické hranici 1600 Kč. "Tato úroveň již ale vypadá lákavě," poznamenal Semotán.

Realitní tituly se dnes zdály v útlumu, Orco kleslo na 3214 Kč, akcie ECM mírně klesly na 1813 Kč. Unipetrol končil na 307 korunách. "To je další rekord, poptávka po tomto titulu na trhu nadále existuje. Sektor, ve kterém se Unipetrol pohybuje, těží z dobrých výsledků," upozornil Semotán.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 3,525 miliardy Kč

- dluhopisy 0,569 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 6,7 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK