Americké akcie výrazně rostou, Dow Jones opět nad 14.000 body

19.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. července (ČTK) - Americké akcie obnovily růst a nejsledovanější Dow Jonesův index se dočasně dostal zpět nad 14.000 bodů k blízkosti absolutního rekordu. Investoři se díky příznivým výsledkům firem jako IBM nebo Honeywell zaměřili opět na firemní sektor a zapomněli na obavy o vývoj ekonomiky v důsledku potíží na hypotečním trhu.

V poledne newyorského času Dow Jonesův index rostl o 0,5 procenta a byl na 13.990 bodech. Předtím se pohyboval mírně nad 14.000 body, v blízkosti úterního rekordu 14.021,95 bodu. Index trhu Nasdaq byl na 2713 bodech s přírůstkem rovněž půl procenta a předtím se dostal na šestiapůlleté maximum 2721 bodů.

Ve středu trh znejistěl kvůli vystoupení šéfa centrální banky Bena Bernankeho. Ten řekl, že problémy na realitním trhu se zřejmě udrží déle, než původně předpokládal, takže ekonomika letos proti dřívějším odhadům poroste pomaleji.

Dnes se již burzy opět soustředily na zprávy od amerických firem. IBM, Honeywell, Juniper Networks nebo Bank of America zveřejnily čtvrtletní výsledky, které překonaly odhady. Akcie Hewlett-Packard vzrostly o více než čtyři procenta v reakci na zprávu o vysokém čtvrtletním růstu prodeje jejích počítačů. "Firemní zisky budou trh v příštích několika týdnech hnát vzhůru," řekl agentuře Reuters Todd Leone z firmy Cowen & Co.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK