HN: Brisk Tábor bude dodávat brzdové snímače pro Audi

20.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Tábor 20. července (ČTK) - Akciová společnost Brisk Tábor bude dodávat snímače pro brzdový systém ABS německé automobilce Audi z koncernu Volkswagen. Píšou to Hospodářské noviny. Kontrakt předpokládá roční dodávku 4,5 milionu snímačů za téměř 200 milionů korun. S dodávkami má firma začít ve druhé polovině příštího roku.

Brisk patří spolu se společnostmi Bosch a Beru mezi tři největší evropské výrobce zapalovacích svíček; ve světě pak mezi silnou šestku. Loni firma utržila 800 milionů korun, na čemž se různé druhy snímačů podílely 16 procenty. Novou zakázkou se podíl výroby snímačů v Brisku zvýší na 40 procent, píše deník.

Společnost zakázku od Audi vyhrála v mezinárodním tendru. Utkala se v něm s osmi světovými výrobci, mezi nimi firmami Bosch, Siemens, Ate nebo Electricfil. Kvůli kontraktu Brisk chystá novou montážní linku, do které investuje více než milion eur (28,3 milionu korun).

Brisk s produkcí snímačů začal poté, co ve druhé polovině 90. let ukončil výrobu diagnostických přístrojů a analyzátorů výfukových plynů. Snímače už dodává například automobilkám Škoda Auto a Volkswagen, pro nákladní vozy je odebírá i Volvo nebo Tatra Kopřivnice.

Jediným majitelem Brisku je od loňského července Mojmír Čapka, který předtím ve firmě řadu let působil jako předseda představenstva. Akcie firmy nejprve skoupil na veřejných trzích a nakonec vytěsnil zbývající drobné podílníky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK