MfD: Dovážené použité elektrické vozíky mohou způsobit zranění

20.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 20. července (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) v Královéhradeckém kraji varuje před nákupem nebezpečných invalidních vozítek na elektrický pohon, která se do Česka dovážejí jako použitá. U pojízdných křesel chybí informace, jak je používat. Na případ inspekci upozornil muž, který si vozík koupil a utrpěl na něm úraz. Uvedla to Mladá fronta Dnes v příloze pro hradecký kraj.

Postižený muž neměl informaci, že se sedačka při vychýlení pro snadné vystoupení musí zajistit. Při vystupování se s ním sedačka otočila a muž spadl a zranil se, uvedl ředitel hradecké pobočky ČOI Karel Nohejl. Vozítka podle něj používají i někteří zdravotně postižení lidí v jednom ústavu u Dvora Králové nad Labem.

Lidé by měli být ostražití hlavně u nákupu výrobků značek Sterling a Booster. "U nás je prodávající představují jako invalidní vozíky s nejasnými informacemi, které u kupujícího vzbuzují dojem, že i u nás lze takové skútry provozovat na pozemních komunikacích," řekl Nohejl. Většinou však podle něj schválení pro tento provoz nemají.

Jeden z českých distributorů těchto vozítek podle MfD sídlí u Českého Meziříčí na Rychnovsku a další v Brně. Nabídka vozítek se objevuje v tištěné inzerci i na internetu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK