Burza v Tokiu zpevnila

20.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. července (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu se zvýšily a největší zájem byl o cenné papíry výrobců oceli. K růstu jim pomáhají dobré hospodářské výsledky a vyhlídky na další růst zisků. Oslabily naopak akcie společnosti Hoya, která vyrábí sklo. Na devizovém trhu se dolar drží blízko minima k euru.

Index Nikkei 225 si připsal 41,36 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,23 procenta na hodnotě 18.157,93 bodu. Širší index Topix zpevnil o 0,46 procenta na 1776,17 bodu.

Výrobce skla Hoya si odepsal asi pět procent kvůli téměř 17procentnímu poklesu čtvrtletního zisku. Podnik se chystá završit převzetí svého rivala Pentax. Investoři prodávali také akcie Mitsubishi Estate a dalších firem z realitního trhu.

"Akciím s vysokými kurzy v poměru k očekávanému zisku se teď každý vyhýbá. Investoři se drží tradičního způsobu investování, takže kupují levné akcie s růstovým potenciálem," řekl k situaci na trhu Toru Otsuka z investiční společnosti Mizuho Investors Securities.

Na devizovém trhu se opět snižoval kurz dolaru, který je blízko nejnižší hodnoty k euru. Větší zájem byl o australský a novozélandský dolar, které zpevňovaly díky vysokým úrokovým sazbám v těchto dvou zemích.

Americká měna v poslední době klesá převážně kvůli problémům na hypotečním trhu v USA. Oleje do ohně ve čtvrtek přilil šéf americké centrální banky Ben Bernanke, který řekl, že ztráty na trhu rizikovějších hypoték mohou činit až 100 miliard dolarů. Je tedy možné, že sníží výdaje spotřebitelů.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,3802 USD, a mírně tak oslabil z předchozích 1,3786 USD, kde byl ve čtvrtek. Vůči japonskému jenu ale zpevnil na 122,19 ze 121,95 JPY, a podobně euro vůči jenu vystoupilo na 168,67 z předchozího kurzu 168,17 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK