Aerolinie SkyEurope budou od podzimu létat z Prahy do Bratislavy

20.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Nízkonákladové aerolinie SkyEurope začnou od zimního letového řádu létat z Prahy do Bratislavy. O nové lince se spekulovalo již dříve, definitivně ji dnes potvrdil mluvčí firmy Jan Čamek. SkyEurope budou do Bratislavy létat dvakrát za den. Nízkonákladové spojení mezi Prahou a Bratislavou zatím chybělo; jediným dopravcem, který létá na Slovensko, jsou České aerolinie.

Cena jednosměrné letenky SkyEurope začíná na 99 korunách bez poplatků, které na obou letištích nepřekračují hranici 500 Kč. Průměrná cena se nedá podle Čamka odhadnout, neboť je proměnlivá. U nákupu na poslední chvíli je však násobně vyšší. ČSA létají do Bratislavy čtyřikrát denně; nejlevnější letenka tam i zpátky stojí 1990 korun bez poplatků.

Od konce října SkyEurope zavedou také nové linky z Prahy na londýnské letiště Luton, do Košic, Athén a italských Benátek. Proto hodlá firma od zimního letového řádu rozšířit svou pražskou flotilu ze současných dvou letadel na čtyři. Kromě nových linek je důvodem i zvýšení počtu spojů do Amsterodamu, Říma, Milána a Paříže, kam chtějí SkyEurope vysílat dvě letadla denně místo současného jednoho spoje.

Se čtyřmi letadly bude Praha druhou nejvýznamnější základnou firmy po Vídni, kde je nyní šest strojů. Celkem SkyEurope vlastní 14 letadel Boeing 737; do roku 2011 má přibýt dalších 18 letadel stejného typu. Kromě Prahy mají SkyEurope, které zatím vždy skončily hospodaření se ztrátou, ještě základnu v Bratislavě, Vídni, Krakově a Budapešti.

Zimní letový řád začne platit koncem října. Podle mluvčí letiště v Ruzyni Evy Krejčí lze očekávat zvýšení provozu asi o šest procent oproti předešlé zimě. Letecké společnosti právě v těchto dnech dokončují práce na svých vlastních řádech. "Vedle posílení pravidelných linek do mnoha stávajících destinací se nově objeví v letovém řádu například Aberdeen, Atlanta, Kaliningrad, Stavanger a Verona," řekla Krejčí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK