Firma Guseppe končí s výrobou houbové pizzy, v níž byly larvy

20.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rokytnice v Orlických horách (Rychnovsko) 20. července (ČTK) - Společnost Guseppe z Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku končí s výrobou pizzy se smrkovými hřiby. Činí tak poté, co potravinářská inspekce v minulých dnech v několika výrobcích této pizzy našla larvy hmyzu. Distribuci závadné pizzy společnost ukončila ve středu a následně ji stáhla z obchodů. Novinářům to řekl ředitel firmy Jiří Vlček.

Pizzu s hřiby začala společnost vyrábět loni jako nový produkt. Podle Vlčka se chyba stala na straně dodavatelů zmražených hřibů, kterými byly společnosti z Francie a Polska. Kontrola ve firmě Guseppe červivé houby neodhalila.

"Vzhledem k tomu, že renomovaní dodavatelé hřibů ze zemí EU nejsou schopni zaručit, že se tento výskyt nebude opakovat, končíme výrobu této pizzy," řekl Vlček. Že by za výskytem červů v dodaných houbách stála konkurence, označil za spekulaci.

Larvy hmyzu mohou obsahovat pizzy s označením Guseppe pizzeria funghi s daty spotřeby 26. února 2008, 23.dubna 2008 a 5. června 2008. Celkem firma vyrobila asi 22.000 kusů této pizzy, z nichž 12.000 se dostalo do distribuce a 9900 bylo ještě ve skladech firmy. "Jde o nízkoobrátkový výrobek. Předpokládáme, že prodat se mohlo několik tisíc kusů," řekl Vlček.

Výrobek by podle jeho tvrzení zdraví lidí neměl ohrozit. Lidé, kteří si pizzu koupili, mají kontaktovat zákaznické centrum firmy, které s nimi následně vyřídí reklamaci a dohodne kompenzaci. Pizzy stažené z obchodů a ze skladu firmy zlikviduje kafilerie v Žichlínku na Orlickoústecku.

Guseppe, která měsíčně vyrobí asi jeden milion kusů pizzy a jejíž obrat je kolem 300 milionů korun ročně, ukončení výroby pizzy s hřiby nijak výrazně nezasáhne. "Prodeje této pizzy jsou minoritní. Škody odhadujeme do půl milionu korun," řekl Vlček.

Guseppe, které patří norskému koncernu Orkla, má na českém trhu se značkovou mraženou pizzou podíl 23 procent. Lídr trhu, společnost Oetker, má podle Vlčka podíl 34 procent.

Firma Guseppe od roku 2001 vykazuje ztrátové hospodaření, loni ztráta činila do 20 milionů korun. Důvodem ztrát je podle Vlčka silný konkurenční cenový boj na trhu a investice do reklamy. Mateřský koncern firmě ztráty kompenzuje. "V příštích třech letech se již chceme dostat do zisku řekl Vlček. Guseppe v Rokytnici zaměstnává asi 180 lidí.

Guseppe založili v roce 1993 dva čeští společníci a v roce 1995 firma zahájila v závodě v Rokytnici výrobu hluboce zmrazené pizzy. V roce 1998 firmu koupila norská Orkla, která obrat závodu od té doby zhruba zdvojnásobila a do závodu investovala asi půl miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK