Jednání o českém plánu na čerpání peněz z EU končí

20.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. července (zpravodaj ČTK) - Několikaměsíční jednání o českém plánu na čerpání peněz z Evropské unie v příštích letech, takzvaném Národním strategickém referenčním rámci (NSRR), skončila. Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek si tak příští pátek bude moci přijet pro finální rozhodnutí z rukou eurokomisařky pro regionální rozvoj Danuty Hübnerové. ČTK to řekl vysoce postavený úředník Evropské komise.

Dokončení celé procedury kolem NSRR však ještě neznamená, že Češi mohou začít evropské peníze čerpat. Stále totiž není schválen žádný z operačních programů, jejichž prostřednictvím se peníze rozdělují a které NSRR zastřešuje. Zdroj ČTK očekává, že první programy by mohly být schváleny na přelomu září a října. Není vyloučené, že peněz z některých programů se žadatelé dočkají až v příštím roce.

Nejdříve se finančních prostředků dočkají zřejmě zájemci o peníze z takzvaného Evropského sociálního fondu. Prostředky z něj jsou určeny především na inovace, vědu a výzkum a podporu zaměstnanosti. Jako jeden z posledních bude zřejmě naopak schválen například operační program technická pomoc, z něhož budou mimo jiné placeni úředníci, které stát přijme pro zajištění čerpání.

Češi mohou v příštích sedmi letech ze strukturálních fondů EU čerpat celkem 26,7 miliardy eur, tedy asi 750 miliard Kč. Evropská komise plán již před časem kritizovala, protože je mimo jiné údajně příliš složitý a obsahuje příliš mnoho operačních programů.

Česká republika není jedinou členskou zemí, která ještě nemá NSRR potvrzený. Komise musí mezi jinými dokončit tento rámec v případě Finska, Estonska, Belgie či Lucemburska. Nicméně u většiny těchto zemí se již budou schvalovat společně s rámcem i operační programy.

U českých programů bude hodně záležet na práci českých úřadů během prázdnin. "V polovině září budeme vědět víc, ale první operační programy by mohly být schváleny na přelomu září a října," uvedl zdroj. Nevyloučil nicméně možnost, že by se u některých mohlo schvalování protáhnout až do příštího roku. "Věřím, že to bude do konce roku, ale uvidíme po letní přestávce," dodal.

Čunek ještě na začátku března mluvil o tom, že by první peníze vyčleněné pro ČR na období 2007 až 2013 mohly přijít už v létě. Podle zdroje komise se spolupráce s českou stranou na přípravě čerpání evropských peněz podstatně zlepšila po vytvoření vyjednávacího týmu v dubnu letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK