Pražská burza v týdnu opět mírně klesla

20.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Akcie na pražské burze ve 29. týdnu mírně oslabily, když do minusu je dostal začátek a konec týdne. V pondělí a v pátek totiž investoři vybírali zisky. Výsledkem byl pokles hlavního indexu PX o 0,46 procenta na 1854,9 bodu. Výsledky ČTK převzala z burzy. Nejvíce oslabily akcie Orco Properties, největší nárůst vykázal Unipetrol.

Začátek týdne byl podle očekávání ve znamení vybírání zisků. Jedním z hlavních důvodů byl komentář investiční banky Morgan Stanley, která na konci předminulého týdne doporučila snížit váhu českých titulů v portfoliích investorů, řekl analytik Atlantik Finanční trhy Milan Vaníček.

V průběhu týdne české akcie přilákaly investory zpět, ale v závěru se jejich ceny opět propadly. Impulzem pro převahu prodejních objednávek v pátek byl negativní vývoj zahraničních trhů, uvedl Pavel Hadroušek z Fio burzovní společnosti.

Největší pokles, o 4,2 procenta, postihl akcie Orco Properties. Důvodem byla podle Vaníčka globální negativní nálada vůči realitnímu sektoru. Největší nárůst (o 3,8 procenta) a historická maxima zaznamenaly opět akcie Unipetrolu. Ty profitovaly z rostoucí ceny ropy, která na světových burzách atakovala hranici 80 dolarů za barel.

Příští týden by měl být ve znamení výsledků hospodaření společnosti Telefónica O2, které budou oznámeny ve čtvrtek po zavření trhu. "Očekáváme, že společnost vykáže solidní výsledky i za první pololetí," odhadl Vaníček. S končícím červencem se rovněž začnou objevovat další očekávání ohledně ostatních společností, mezi nimiž určitě nebudou chybět obě banky či CME, které budou pololetní výsledky zveřejňovat v 31. týdnu.

Český trh bude zřejmě pokračovat v podprůměrné aktivitě, která může být narušena až zveřejněním výsledků Telefóniky. "Předpokládáme, že index PX se bude pohybovat kolem svých maxim i v nadcházejícím týdnu. Hlavními tahouny budou nadále ČEZ díky probíhajícímu odkupu akcií a Komerční banka, která těží ze zájmu ze zahraničí. Rovněž Unipetrol bude nadále profitovat z cen ropy, která stále atakuje svá maxima," míní Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK