Americké akcie na konci týdne prudce klesají

20.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. července (ČTK) - Americké akciové trhy začaly v pátek výraznými propady a nejsledovanější Dow Jonesův index sestoupil o víc než jedno procento pod nedávno dobytou hranici 14.000 bodů. Investoři byli zklamáni čtvrtletními výsledky předních firem jako Google nebo Caterpillar; přetrvávají také obavy z problémů na realitním trhu.

V poledne newyorského času Dow Jonesův index klesl o 1,2 procenta na 13.830 bodů. Přitom během týdne se dostal až na rekordních 14.021,95 bodu a ve čtvrtek poprvé uzavřel nad 14.000 body. Index trhu Nasdaq se propadl o 1,6 procenta na 2677 bodů.

Akcie výrobce stavební techniky Caterpillar přišly o téměř devět procent, protože kvůli slabosti na severoamerickém stavebním trhu klesl jeho čtvrtletní zisk více, než se čekalo. Google ztratil přes šest procent v reakci na výsledky, které nenaplnily očekávání. Zklamáním byly rovněž některé údaje ve výsledcích Microsoftu, což oslabilo akciový kurz firmy o téměř dvě procenta.

Přetrvávající obavy z dopadu krize v sektoru rizikových hypoték tížily zejména akcie finančních společností. K nervozitě přispěl i komentář prezidenta Federální rezervní banky v St. Louis Williama Poolea; ten řekl, že trh rizikových hypoték je dost velký na to, aby ovlivnil stavební aktivitu a spotřebitelské výdaje. Podobně se ve čtvrtek vyjádřil šéf celého Federálního rezervního systému Ben Bernanke.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK