Aktuálně.cz: Ministerstvo zemědělství dotuje dlužníky

23.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Miliardy korun z dotačních podpor určené tuzemským zemědělcům mohou skončit u podniků, které jsou v konkurzu, neplatí sociální pojištění nebo třeba splátky úvěrů. Z podmínek většiny žádostí o dotace totiž vypadla dřívější povinnost doložit alespoň čestným prohlášením, že žadatel nemá vůči státu a resortním institucím pohledávky po době splatnosti. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který podpory vyplácí, tedy nemůže vědět, zda neposílá peníze do krachující firmy. Napsal to server Aktuálně.cz.

"U přímých plateb ani v programech Horizontálního plánu rozvoje venkova žadatel bezdlužnost dokládat nemusí. Ovšem v Programu rozvoje venkova musí doložit čestné prohlášení, že nemá závazky vůči SZIF a ministerstvu zemědělství," uvedl mluvčí SZIF Vilém Frček.

Podmínky dokladování bezdlužnosti byly původně podstatně tvrdší. "V období sociálnědemokratických vlád se ale stále změkčovaly," potvrdil soukromý zemědělec Jan Váňa z Asociace soukromého zemědělství. Na počátku 90. let museli například podle něj žadatelé předložit potvrzení, že se vyrovnali nebo vyrovnávají s restituenty. Tato podmínka žádostí byla následně zrušena a zůstalo potvrzení o bezdlužnosti vůči státu. Toto potvrzení nahradilo později jen čestné prohlášení o bezdlužnosti a v současné době již není zapotřebí ani to, napsal server.

Předseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež (ODS) se domnívá, že u tzv. nárokových dotací původem z EU by požadavek na bezdlužnost nemusel existovat. Unie takový dokument nevyžaduje, a proto by to mohla podle něj vnímat jako diskriminaci tuzemských zemědělců. "Ovšem u programů, které Česko spolufinancuje z národního rozpočtu, je povinnost doložit bezdlužnost naprosto žádoucí," uvedl Papež.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK