Japonské akcie uzavřely na téměř měsíčním minimu

23.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. července (ČTK) - Japonské akcie uzavřely dnešní obchodování na téměř měsíčním minimu. Exportéři byli zasaženi nárůstem kurzu japonského jenu a mobilní operátoři oslabovali kvůli obavám z cenové války v odvětví.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se propadl o 1,1 procenta na 17.963,64 bodu, tedy na nejnižší úroveň od 28. června. Širší index Topix klesl rovněž o 1,1 procenta na 1757,29 bodu.

"Silný jen a neuspokojivé zisky několika amerických podniků táhnou japonský akciový trh dolů," řekl analytik Daisuke Uno ze společnosti Sumitomo Mitsui Banking. "Prodlevy ve výrobě automobilů v důsledku zemětřesení také poškozují náladu na trhu," dodal.

Řada japonských automobilových továren minulý týden přerušila výrobu poté, co zemětřesení na jihozápadě Japonska poškodilo závody jednoho z jejich hlavních dodavatelů součástek. Největší japonská automobilka Toyota Motor oslabila o 1,2 procenta a konkurent Honda Motor o dvě procenta.

Na devizovém trhu se dolar propadl na další rekordní minimum vůči euru a šestitýdenní minimum vůči jenu. Dolar je pod tlakem kvůli přetrvávajícím obavám z negativních dopadů potíží na hypotečním trhu na zbytek ekonomiky Spojených států.

V závěru tokijského obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,3840 USD. Předtím se vyšplhalo až na 1,3846 USD, tedy na nejvyšší úroveň od svého zavedení v roce 1999. Vůči jenu dolar klesl o 0,3 procenta na 120,85 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK