České dráhy v pololetí vykázaly zisk 30 milionů korun

23.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - České dráhy dosáhly podle předběžných údajů v letošním prvním pololetí zisku 30 milionů korun. České televizi to dnes řekl generální ředitel společnosti Josef Bazala. Dráhy předběžně zvýšily i tržby v osobní a nákladní dopravě.

"Výsledek hospodaření za první pololetí je zhruba plus 30 milionů. Pokračuje ten trend, který byl nastolen v prvním čtvrtletí, a my předpokládáme, že České dráhy poprvé v letošním roce budou v zisku," řekl televizi Bazala. V prvním čtvrtletí dráhy vykázaly zisk 14,7 milionu korun.

Podle předběžných údajů České dráhy v pololetí zvýšily výkony v nákladní dopravě meziročně asi o sedm procent a tržby zhruba o osm procent, uvedl Bazala. Osobní doprava vzrostla v počtu přepravených cestujících zhruba o dvě procenta, v tržbách kolem pěti procent.

Ziskové hospodaření společnosti podle Bazaly umožňuje zrychlit investice do obnovy tratí, nádraží a vozového parku. Zvyšuje se také důvěryhodnost firmy. "Jsme schopni přesvědčit vládu, že některé programy, které nám pomáhají urychlit tempo investic, jako je třeba program Eurofima, přinášejí svoje ovoce," řekl televizi Bazala.

Vláda tento měsíc schválila zákon o státní záruce za úvěr Českých drah ve výši 30 milionů eur (860 milionů korun) od společnosti Eurofima. Peníze chce společnost použít na obnovu vozového parku v osobní dopravě, státní záruku však musí schválit také parlament.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK