EK stále vadí podoba kontraktů na vodohospodářské provozovatele

23.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. července (zpravodajové ČTK) - Evropská komise s českou stranou hledají způsob, jak zajistit, aby peníze z Evropské unie určené pro vodohospodářské projekty v České republice skutečně putovaly na výstavbu čističek či kanalizací. Komisi totiž vadí podoba kontraktů na jejich výstavbu, které jsou nevyvážené. V rozhovoru s ČTK to řekla náměstkyně generálního ředitele Evropské komise pro regionální rozvoj Katarína Mathernová.

Současná jednání mezi českou vládou a komisí, která mají vyřešit spor o přidělování peněz na některé projekty, ale zatím nedospěla k žádnému závěru. Pokud by se nepodařilo dosáhnout dohody, peníze určené na vodohospodářství by byly převedeny na jiné projekty v ČR.

Evropská komise má především výhrady k délce smluv mezi provozovateli vodárenských soustav a jednotlivými městy, která jsou mnohdy žadateli o peníze z fondů EU. Spory jsou ale i o obsah smluv a výběrová řízení na provozovatele. Komise proto přidělení dotací podmiňuje v některých případech změnou dosavadní praxe.

Na vodohospodářské projekty jsou pro léta 2007 až 2013 vyčleněny asi dvě miliardy eur (asi 56 miliard korun). České obce si stěžují, že EK klade při rozdělování peněz zbytečné překážky. Brusel se na druhou stranu obává mimo jiné toho, že kvůli značné délce některých smluv by evropskými penězi v podstatě dotoval majetky soukromých firem, nikoli měst. To je přitom proti pravidlům EU. Smlouvy mezi některými městy a provozovateli se navíc staly terčem kritiky již v době jejich uzavírání, a to nikoli ze strany Evropské komise, ale některých medií.

Na vylepšování vodohospodářské infrastruktury přitom nezbývá příliš času. Česko se zavázalo do roku 2010 splnit normy EU na čištění odpadních vod, což si podle propočtů vyžádá investice za desítky miliard korun, z nichž většina by měla přijít z evropských fondů. Pokud by ale větší část těchto nákladů musely nést české rozpočty, vedlo by to podle odborníků k citelnému růstu cen vodného a stočného.

Mathernová potvrdila, že komisi vadí "nevyváženost kontraktů". Je však optimistkou a věří, že se celý problém podaří vyřešit. "Věřím, že to tak dopadne, a chci, aby peníze šly na vodní hospodářství," prohlásila. Současně ale nevyloučila možnost, že když dohoda nebude, "přelijí" se peníze určené na vodní hospodářství do jiných oblastí evropské pomoci České republice.

Mathernová si také pochvaluje spolupráci s nynějším vedením ministerstva životního prostředí, které od Nového roku převzalo v této věci zodpovědnost od ministerstva pro místní rozvoj. "Projevuje konstruktivní přístup a věřím, že dojde k posunu," prohlásila.

Již dříve se Praha s EK dohodla na společné komisi pro tuto problematiku, která ovšem ještě nezasedala. Podle náměstkyně generálního ředitele Evropské komise to ale zatím nemělo cenu. Tato komise se má zabývat technickými záležitostmi, kterým ale musí předcházet dohoda mezi Bruselem a ministerstvem životního prostředí na obecnějších podmínkách. Nejprve musí být politická shoda na parametrech financování a pak může společná komise jednat o technických dokumentech, řekla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK