První české regiony by se mohly dočkat peněz z EU v říjnu

23.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. července (zpravodajové ČTK) - Evropská komise by mohla schválit peníze pro první české kraje v říjnu a ostatní by měly následovat do konce roku. Bude ale záležet na tom, zda se krajům v srpnu podaří připravit nové verze svých operačních programů. V rozhovoru s ČTK to řekla náměstkyně generálního ředitele Evropské komise pro regionální politiku Katarína Mathernová.

Česko pro roky 2007 až 2013 získá celkem 26,7 miliardy eur, tedy asi 750 miliard Kč. Kraje přitom budou rozhodovat téměř o pětině finančních prostředků. Peníze ovšem nepoputují do každého kraje zvlášť. Česká republika se pro tuto příležitost rozdělila na sedm regionů (Střední Čechy, Jihozápad, Severozápad, Jihovýchod, Severovýchod, Moravskoslezsko a Střední Morava), z nichž každý má svůj operační program.

Například region Střední Čechy bude kopírovat hranice Středočeského kraje, zatímco Jihočeský a Plzeňský kraj se spojí v region Jihozápad a budou sdílet společnou pokladnu. Nejvíce peněz získá Severozápad, tedy Ústecký a Karlovarský kraj, a nejméně budou naopak mít Střední Čechy.

"Věřím, že první regionální operační programy budou schváleny v říjnu," řekla Mathernová. Potvrdila, že se nebudou schvalovat v balíku, ale podle připravenosti krajů.

O tom, jak rychle to opravdu bude, se bude rozhodovat především v srpnu, kdy mají regiony vypracovat nové verze svých operačních programů, prohlásila. "Ale myslím, že ostatní budou následovat do konce roku," dodala.

Evropské peníze by tak měly být schválené ještě letos. Vlastní čerpání pak začne v závislosti na připravenosti daného operačního programu.

Náměstkyně generálního ředitele EK ovšem nechtěla předpovídat, do kterých krajů peníze zamíří nejdřív. ČTK ale ze dvou jiných, na sobě nezávislých zdrojů zjistila, že jako jedni z prvních by se měli dočkat peněz Středočeši. Poměrně rychlé schválení se dá podle zdrojů očekávat i u operačních programů pro Jihozápad či Severovýchod. Nejdéle zřejmě budou čekat regiony Moravskoslezsko a Střední Morava.

I regiony, kam evropské peníze dorazí později, se mohou uklidňovat tím, že nad nimi budou mít větší kontrolu než v minulosti. Plnou zodpovědnost za rozdělování dotací totiž ponese jen region, konkrétně takzvaná Regionální rada.

Už by tak nemělo docházet k hašteření mezi ministerstvy a kraji a ke vzájemnému svalování viny za problémy s využíváním evropských peněz. Napříště porovnání jejich čerpání v jednotlivých krajích pak ukáže, jak který úřad funguje. Každý region rovněž rozhoduje, kolik peněz kam zamíří.

Z vyjádření jednotlivých krajů, které má ČTK k dispozici, je zřejmé, že finanční prostředky z EU skončí především "v asfaltu" - budou použity hlavně na výstavbu nových silnic. Například Středočeši chtějí na opravy a výstavby silnic I. a nižších tříd věnovat více než polovinu přidělené částky, asi 8,5 miliardy korun. Podobné rozdělení bude i v ostatních krajích, na silnice však Středočeši dají jednoznačně nejvíc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK