Fúzí Transocean a GlobalSantaFe vznikne podnik za 53 miliard USD

23.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston 23. července (ČTK) - Americké těžební firmy Transocean a GlobalSantaFe se sloučí do jednoho podniku, který bude zajišťovat těžbu ropy a servis pro ostatní ropné společnosti. Transocean je už dnes největší firmou v odvětví, takže převzetím menšího rivala se jeho vliv ještě zvýší. Fúzí vznikne nový podnik s tržní hodnotou asi 53 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč).

Obě firmy se specializují na těžbu ropy a plynu v příbřežních oblastech a na dalších hůře přístupných místech. Poptávka po službách těchto firem v posledních letech dramaticky roste s tím, jak se zvyšuje poptávka po ropě. Transocean i GlobalSantaFe k činnosti používají hlavně vrtných věží, které jsou ukotveny na mořském dně.

"Je to ten typ transakce, kterých se akcionáři dožadují," řekl k oznámené fúzi analytik společnosti Calyon Securities Mark Urness. O fúzích v odvětví se totiž hovoří už dlouho a některé menší podniky už se i spojily. Většinou chtějí získat lepší pozici na trhu a využít vysoké poptávky.

Ceny ropy se nyní pohybují kolem 75 dolarů za barel a jsou blízko rekordních hodnot z loňského léta. Vedle vysoké poptávky se v ceně suroviny odráží i fakt, že ropa ze snadno přístupných pevninských polí je z velké části vytěžena, takže nezbývá než těžit ve větších hloubkách či z mořského dna.

Sloučený podnik ponese název Transocean a jeho akcie se budou na burze v New Yorku dál obchodovat pod symbolem RIG. Firma bude mít 146 těžebních věží, které jsou rozmístěny ve všech hlavních geografických oblastech. Nový podnik se chce více zaměřit na těžbu z co nejhlubších vrtů, na což má vybavení a což je pro něj nejlukrativnější.

V rámci podmínek dohody obdrží akcionáři Transocean za každou akcii 33,03 USD v hotovosti a k tomu 0,6996 akcie sloučeného podniku. Akcionáři GlobalSantaFe získají 22,46 USD v hotovosti a 0,4757 akcie sloučené firmy. Akcionáři obou podniků si tak mezi sebe rozdělí hotovost 15 miliard dolarů.

Akcie GlobalSantaFe, jejíž tržní hodnota před oznámením transakce činila zhruba 17 miliard dolarů, ještě před otevřením trhu zpevnily o šest procent a podobně akcie Transocean si připsaly více než sedmiprocentní zisk. Tržní hodnota firmy před oznámením fúze činila asi 31 miliard dolarů. Sídlo firmy bude po sloučení v Houstonu, kde nyní sídlí Transocean.

Nynější generální ředitel Transoceanu Robert Long bude ve stejné pozici i ve sloučeném podniku. Prezident a generální ředitel GlobalSantaFe Jon Marshall bude v rozšířeném Transoceanu prezidentem a provozním ředitelem. Z každého podniku bude v nové správní radě po sedmi lidech a předsedat jí bude nynější předseda správní rady GlobalSantaFe Robert Rose.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK