Koruna si udržela ranní růst vůči euru i dolaru

23.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Domácí měna si udržela ranní růst a zůstala odpoledne silnější vůči euru i dolaru. K 16:00 se koruna obchodovala za 28,19 Kč/EUR a 20,39 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online. Za zhodnocením koruny je podle analytiků očekávané zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou (ČNB).

"Za silnější korunou stojí čtvrteční zasedání ČNB, od kterého investoři očekávají zvýšení signálních úrokových sazeb ze 2,75 na tři procenta. Jedná se ale spíše o pocit investorů, protože zasedání ČNB zásadně neovlivní aktuální výši mezibankovních úrokových sazeb, které s kurzem koruny souvisí," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Podle ní bude koruna posilovat i v budoucnu. Stejně jako domácí měna dnes reagovala i slovenská koruna, která si polepšila o téměř čtvrt procenta.

Naopak slabších hodnot dnes dosáhl americký dolar, který se odpoledne obchodoval za 1,385 USD/EUR a dostal se tak na další historické minimum vůči euru. Důvodem jsou podle analytiků spekulace asijských bank o dalším oslabení americké měny a přetrvávající obavy z trhu hypoték.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK