Americké akcie opět zpevňují

23.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. července (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování vydaly vzhůru, takže Dow Jonesův index je opět v blízkosti 14.000 bodů. Největší vzpruhou pro trh jsou další velké fúze a akvizice, tentokrát v odvětví servisních služeb pro těžební firmy. Pomohly i zisky farmaceutických společností Schering-Plough a Merck.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.951 bodů a proti předchozímu závěru zpevnil asi o 0,8 procenta. Širší index S&P 500 vzrostl také o 0,8 procenta, a posunul se tak na 1546 bodů, avšak index Nasdaq Composite si připsal pouze 0,6 procenta na 2703 bodů.

Společnost Transocean dnes oznámila, že za téměř 18 miliard dolarů převezme svého menšího rivala GlobalSantaFe, takže spojením vznikne firma s tržní hodnotou asi 53 miliard dolarů. Oba podniky poskytují servis těžebním firmám a zajišťují jim i těžbu z hlubinných vrtů.

"Investoři posouvají kurzy akcií na čím dál vyšší hodnoty díky zprávám o fúzích," podotkl šéf společnosti Stifel Nicolaus Capital Markets Tom Schrader. Tento týden je důležitý z hlediska hlášení výsledků hospodaření a Schrader proto varuje před přílišným optimismem. Trh prý bude chtít nejprve vidět, že si dobře vedou i další klíčové firmy.

Z velkých farmaceutických firem dnes hlásily výsledky hospodaření Schering-Plough a Merck. Výsledky obou překonaly odhady analytiků a jejich akcie se vydaly strmě vzhůru. O hospodaření informovala také společnost Halliburton, která poskytuje servis těžebním firmám. Akcie firmy zpevnily o 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK