HN: Úroky u hypoték dál porostou

24.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - Banky spustily další kolo zvyšování úrokových sazeb. Hypotéky tak dále zdražují. Jak píšou dnešní Hospodářské noviny, v pondělí zvýšila sazby ČSOB a její dceřiná firma Hypoteční banka. Ke stejnému kroku se podle HN chystá i Česká spořitelna.

"Naposledy jsme zvedli sazby v polovině června, ale peníze na mezibankovním trhu, které používáme na půjčky, zdražují a my na to musíme reagovat," řekl HN mluvčí Hypoteční banky David Sahula. Sazby na mezibankovním trhu šly od počátku června nahoru o téměř půl procentního bodu. "Předpokládám, že úroky mírně zvýšíme na přelomu měsíce," sdělil deníku zástupce ředitele pro hypoteční bankovnictví České spořitelny Pavel Kühn.

Některé banky již zdražily. Například Komerční banka minulý týden zvýšila minimální úrok u pětileté fixace o tři desetiny procentního bodu na víc než pět procent ročně. Stejný krok učinila i Raiffeisenbank.

Zvýšení sazeb, za které Česká národní banka půjčuje peníze ostatním bankám, by mohlo nastat ještě tento týden. Po tomto kroku banky v minulosti vždy zdražily i hypotéky, připomínají HN. Člen bankovní rady centrální banky Pavel Řežábek řekl minulý týden agentuře Reuters, že ČNB by mohla na měnovém zasedání ve čtvrtek zvýšit hlavní úrokovou sazbu o čtvrtinu na tři procenta. Ta by se tak ocitla nejvýše za téměř pět let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK