Americké akcie díky fúzím a ziskům v pondělí rostly

24.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. července (ČTK) - Americké akciové trhy začaly týden oživením ze všeobecného poklesu, který je zasáhl ke konci minulého týdne. K novým nákupům investory povzbudily zprávy o dalších fúzích a akvizicích i příznivé výsledky velkých firem. Na devizovém trhu dolar končil nad novými rekordními minimy k euru; na ně klesl během dne kvůli obavám z potíží v americkém hypotečním odvětví.

Dow Jonesův index v závěru stoupl o 0,67 procenta na 13.943,42 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 0,5 procenta a souhrnný index technologického trhu Nasdaq si polepšil na 2690,58 bodu s denním přírůstkem o 0,11 procenta.

Investory optimisticky naladily výsledky farmaceutické společnosti Merck, která svým čtvrtletním ziskem překonala očekávání. Podobně dopadly výsledky firmy Halliburton, která zajišťuje servis pro těžbu ropy. V ropném sektoru také byla oznámena největší fúze dne - převzetí firmy GlobalSantaFe společností Transocean za 18 miliard dolarů.

Dolar po počátečním sestupu k euru na nové minimum 1,3846 USD oživil. Obchodníci na devizovém trhu vyčkávali na nové ekonomické statistiky z USA. Ty by mohly naznačit, zda se krize sektoru rizikových hypoték nezačala šířit i do dalších oblastí. Tyto obavy tlačí dolar dolů již pět týdnů po sobě.

V závěru newyorského obchodování dolar k euru kótoval na 1,3800 USD, mírně nad pátečním závěrem 1,3824 USD. Vůči jenu zůstal beze změny na 121,17 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK