SOS kvůli neúplným cenám zájezdů zažalovalo CK Exim Tours

24.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) podalo kvůli uvádění neúplných cen zájezdů žalobu na jednu z největších tuzemských cestovních kanceláří Exim Tours. Podle SOS by tento soudní spor měl ovlivnit chování českých cestovních kanceláří, z nichž mnohé používají neúplné ceny. Ty mohou být například kvůli nezapočítaným letištním či palivovým příplatkům až o několik desítek procent nižší než skutečně účtované ceny zájezdů. ČTK zjišťuje vyjádření Exim Tours.

Mluvčí SOS Ivana Picková novinářům řekla, že sdružení se od loňského srpna neúspěšně snažilo přimět cestovní kanceláře k tomu, aby přehodnotily svoji dosavadní praxi, kdy uváděly ceny bez takzvaných povinných příplatků. "Vzhledem k tomu, že v dohledné době není na obzoru legislativní úprava, která by vyjasnila spor mezi většinou cestovních kanceláří a SOS o výklad povinnosti informování o cenách zájezdů, rozhodli jsme se předložit spor k posouzení soudu," uvedla Picková.

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura již dříve řekl, že povinné příplatky u leteckých zájezdů jsou dílem leteckých společností, které z cen vyčleňují letištní taxy a palivové příplatky. Situaci by mělo vyřešit nové nařízení EU, podle kterého budou muset aerolinie od příštího roku nabízet pouze jednu cenu se vším všudy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK