Německá vláda schválila částečnou privatizaci železnice

24.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. července (zpravodaj ČTK) - Německá vláda uvolnila cestu k privatizaci posledního velkého státního koncernu, když schválila částečné odstátnění železnice. Podle zákonné předlohy státu zůstane ještě příštích 15 roků infrastruktura včetně kolejové sítě, nádraží a energetických zařízení. Společnost Deutsche Bahn je však bude moci hospodářsky využívat a prodejem svých podílů soukromým investorům má mezinárodně posílit.

O privatizaci dráhy, která disponuje 34.000 kilometrů dlouhou železniční sítí, se v Německu vedou spory celá léta. Stát se hodlá od roku 2009 zbavit až 49 procent svých podílů na dráze. Ocitnou se buď na burze nebo se prodají soukromým investorům.

Návrh zákona musí schválit obě parlamentní komory. Zejména ve sněmovně německých zemí Spolkové radě předloha nemá souhlas jistý, protože regiony se obávají o osud oblastní dopravy. Varují, že soukromý sektor nebude mít zájem na málo výnosné regionální přepravě.

Deutsche Bahn je největším dopravním podnikem Evropy. Loni německá železnice přepravila 1,9 miliardy cestujících a 300 milionů tun nákladů. Čítá 229.000 zaměstnanců. Loňský obrat činil 30 miliard eur a zisk téměř 1,7 miliardy (50 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK