Pražská burza v úterý klesala

24.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - Hlavní akcie pražské burzy v úterý vesměs zaznamenaly ztráty. Pokles cen nastal před polednem, v odpoledním obchodování pak ještě zrychloval. Největší oslabení kurzu postihlo akcie Philip Morris, CME a ČEZ. Jedinou rostoucí společností na burze byl Unipetrol. Index PX ubral 1,31 procenta na 1841,6 bodu. Výsledky ČTK převzala z burzy.

"Pražská burza po obědě zamířila jižním směrem. Také objemy se během poledne a v odpolední seanci zvýšily. Celý trh tak následuje regionální vývoj a náladu na západoevropských trzích," popsal obchodování Viktor Reischig z Patria Finance. Po úvodní stagnaci se pražská burza před polednem vydala na sestupnou dráhu a pokles se urychlil s otevřením obchodování v USA, doplnil makléř Fio burzovní společnosti Josef Dudek.

Nejvíce obchodovaný ČEZ bojoval s hranicí 1100 Kč, nakonec přišel o 2,2 procenta a končil na 1099 korun. Na trhu byli podle Reischiga vidět především zahraniční hráči. Odborníci míní, že propad souvisel s výrokem finančního ředitele ČEZ Petra Vobořila, podle kterého bude mít společnost "co dělat", aby splnila letošní plánované cíle.

Nejvíce ztrácel Philip Morris ČR (o 2,6 procenta). Na tento dividendový titul negativně působí očekávaný růst sazeb v ČR, případně obavy z blížících se pololetních výsledků, upozornil Dudek. Následovaly akcie CME s poklesem o 2,3 procenta. Jediný Unipetrol vzrostl o 0,4 procenta na 301 Kč.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 3,50 miliardy Kč

- dluhopisy 0,77 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 4,0 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK