Americké akcie výrazně oslabují

24.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. července (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování výrazně snižovaly a značný vliv na vývoj indexů měly horší výsledky hospodaření některých firem. Investory zklamaly především výsledky firmy DuPont, klesaly ale také akcie Apple, kterým uškodil údajně slabší zájem o přístroje iPhone.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.862 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,6 procenta. Širší index S&P 500 klesl o 0,7 procenta na 1531 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite si odepsal 0,6 procenta na 2674 bodů.

Nepříznivý vliv na trh měla předpověď společnosti USG, což je největší prodejce sádrokartonů na světě. Firma uvedla, že se zlepšením na realitním trhu v USA zatím nepočítá. "Recese na realitním trhu vstupuje do druhého roku, propad ale bude zřejmě trvat až několik let," podotkl šéf USG William Foote.

Z velkých podniků výrazně klesly akcie společnosti E I DuPont de Nemours, které si odepsaly více než čtyři procenta hodnoty. Druhý největší výrobce chemikálií v USA vykázal zisk, který byl výrazně pod odhady analytiků. Akcie USG klesly o více než dvě procenta, a to prakticky ze stejných důvodů jako akcie DuPont.

"(Americká) ekonomika bude nejpomalejší ze všech, ale z dlouhodobého pohledu se zvyšuje pravděpodobnost, že kvůli tomu centrální banka do konce roku sníží úrokové sazby," myslí si hlavní investiční analytik společnosti Russell Investment Group Ernie Ankrim.

Zklamáním pro investory byl také Apple, který v červnu s velkou pompou uváděl na trh multimediální přístroj iPhone. Aktivace nových přístrojů je podle telekomunikační společnosti AT&T, která iPhony ve své síti provozuje, slabší. To poslalo akcie firmy Apple dolů asi o čtyři procenta, ale později se částečně vzpamatovaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK