Do tendru na kontrolu výběru mýta se přihlásila jen Logica

24.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - Do nového tendru na auditora elektronického mýtného systému se jako jediná přihlásila firma Logica CMG. Informoval o tom server Euro Online. Účast podle něj zvažoval i rakouský Asfinag či nizozemská společnost DHV, nabídku ale nakonec nepodaly.

Nová smlouva s dodavatelem má být uzavřena na pět let a předpokládaný objem zakázky je 130 milionů korun. Hodnotící komise Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jedinou doručenou obálku otevřela minulý čtvrtek a v nabídce podle serveru neshledala žádné formální nedostatky. "Věcné hodnocení nabídky proběhne tento čtvrtek a uvidí se, zda komise bude muset ještě zasedat," řekla Euru mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

V hodnotících kritériích soutěže má největší 55procentní váhu cena, zbylých 45 procent důležitosti bude komise přikládat technologické úrovni projektu a způsobu měření. Bodování nabídek je ale nyní bezpředmětné. Zájemce podle serveru v podmínkách tendru nejvíce omezovaly požadavky na reference a na výši pojištění.

Výsledky nezávislého měření úspěšnosti výběru mýtného jsou důležité pro ministerstvo dopravy. Právě od čísel, která zjistí nezávislý auditor, se odvíjí výše odměny pro firmu Kapsch, která mýtný systém obhospodařuje. Podle smlouvy Kapsch při poklesu úspěšnosti pod 95 procent má zbytek do této hranice doplatit ze svého, naopak při výběru nad 95 procent si může nechat polovinu z vybrané částky.

Logica se na ověřování funkčnosti a výkonnosti mýtné technologie na českých dálnicích a rychlostních silnicích podílí od počátku. Ministerstvo dopravy firmu pověřilo kontrolou nejprve dočasně, když z jeho popudu ŘSD loni v prosinci zrušilo první tendr. V dubnu se Logica CMG stala subdodavatelem společnosti Eltodo dopravní systémy, s níž ŘSD uzavřelo smlouvu do září letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK