HN: Stát stojí i nadále o dohodu s ČSOB

25.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - Cesta k dohodě mezi státem a Československou obchodní bankou je otevřená a ministerstvo financí je kdykoli k dispozici. A to i poté, co stát ČSOB zažaloval o téměř 27 miliard korun. S odvoláním na slova ministra financí Miroslava Kalouska to píšou Hospodářské noviny. Kalousek nesdělil, zda chce jednání iniciovat, vedení banky však podle deníku na jeho pokyn čeká.

Ministerstvo financí v pondělí zažalovalo ČSOB u arbitrážního soudu v Paříži. Peníze žádá jako kompenzaci v souvislosti s očištěním Investiční a Poštovní banky (IPB), kterou ČSOB převzala v červnu 2000.

Kalousek na konci června obnovil zmrazená jednání s ČSOB a nabídl jí smírnou dohodu. Pro nulovou variantu stanovil celkem pět podmínek. Požadoval mimo jiné, aby ČSOB proti státu v budoucnosti nezahájila soudní spor kvůli převzetí bývalé IPB. ČSOB by se měla také zaručit, že po státu nebude chtít žádné peníze na úhradu nákladů spojených s převzetím IPB. Ukončit měla také pařížskou arbitráž, ve které požaduje 1,6 miliardy korun, informují HN.

Pokud by ČSOB na podmínky přistoupila, ministerstvo financí by se na oplátku zavázalo, že nebude ČSOB žalovat o vrácení čerpané veřejné podpory. Protože se obě strany nedohodly, stát banku zažaloval. "Vedení ČSOB jsem jasně sdělil, že pokud se nedohodneme, podáme žalobu a řekl jsem i termín," cituje deník Kalouska.

Banka však odpověď zaslala v pondělí 23. července odpoledne, tedy několik hodin poté, co Kalousek oznámil, že žalobu podal. Podle banky šlo jen o shodu náhod. "Korespondenci připravovali právníci a schvalovalo ji vedení mateřské KBC v Bruselu. Celý proces byl poměrně náročný," řekl ředitel ČSOB pro vztahy s investory Ondřej Vychodil.

Pokud by ČSOB musela žalovanou částku zaplatit, stálo by ji to víc než polovinu vlastního kapitálu, což by zřejmě byl důvod pro zásah České národní banky. "Nejprve se však musíme s podáním státu seznámit a učinit si na něj svůj názor," uvedl viceguvernér ČNB Miroslav Singer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK