Americké akcie kvůli trhu bydlení a výsledkům prudce klesly

25.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. července (ČTK) - Americké akciové trhy v úterý výrazně oslabily a jejich hlavní indexy zažily nejhlubší propad za více než čtyři měsíce. Investory zklamaly výsledky některých předních firem a špatný výkon přední hypoteční instituce prohloubil obavy z problémů na trhu bydlení. Na devizovém trhu se propad akcií projevil v poklesu dolaru na nové minimum k euru a všeobecném růstu kurzu jenu.

Dow Jonesův index v závěru klesl o 1,62 procenta na 13.716,95 bodu a vzdálil se od hranice 14.000 bodů, kterou poprvé dobyl minulý týden. Širší index S&P 500 ztratil téměř dvě procenta. Souhrnný index trhu Nasdaq se propadl o 1,89 procenta na 2639,86 bodu. Všechny tři hlavní indexy ztratily nejvíce od 13. března.

Problémy nejvíce trápící akciové investory se ztělesnily v poklesu čtvrtletního zisku firmy Countrywide Financial, největšího amerického poskytovatele hypoték. Akcie Countrywide spadly o 10,5 procenta, protože firma dala najevo, že má potíže i mimo problematický sektor hypoték pro rizikové klienty. Trh se obává ekonomického dopadu krize na trhu rizikových hypoték již od jara.

Výrazně klesly také akcie chemické společnosti DuPont v reakci na zisk, který byl výrazně pod odhady analytiků. Špatnou náladu prohloubil pesimistický výhled trhu bydlení, který předložil největší světový výrobce sádrokartónů USG.

Špatné zprávy zvýšily na trhu obavy z dalšího vývoje firemních zisků a z celkové situace ekonomiky. "Lidé jsou zklamáni pokaždé, když přijdou takovéto špatné zprávy. Tato ekonomika zpomaluje," komentoval to agentuře Reuters analytik Russel Investment Group Ernie Ankrim.

Trh táhly dolů také akcie ropných koncernů v čele s Exxon Mobil; ty oslaboval výrazný pokles cen ropy. Zklamáním pro investory byl také Apple, jehož akcie se poklesem o více než šest procent staly největším závažím trhu Nasdaq. Úterní zpráva operátora AT&T konstatovala, že aktivace nových mobilních telefonů iPhone je slabší, než se čekalo.

Na devizovém trhu prudce rostl kurz jenu, který těžil právě z propadu amerických akcií. Investoři v této situaci přestávají za nízkoúročené jeny nakupovat měny s vysokými výnosy a uchylují se do bezpečnějších vod měn jako jen nebo švýcarský frank. Dále tak klesal dolar, který se k euru dostal dočasně na nové rekordní minimum 1,3853 USD.

Na konci newyorského obchodování dolar k euru klesl na 1,3818 USD z pondělního závěru 1,3800 USD. K jenu oslabil na 120,02 JPY z předchozích 121,17 JPY. Euro k japonské měně kleslo z rekordních úrovní o jeden a půl jenu na 165,87 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK