Brusel chce otevřít frekvence pro GSM i dalším technologiím

25.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 25. července (ČTK) - Evropská komise chce otevřít radiové frekvence, které jsou určeny výhradně pro mobilní GSM telefony, i dalším bezdrátovým technologiím. Podle návrhu, který dnes Brusel představil, by stejných frekvencí mohly využívat i mobilní telefony třetí generace (3G).

Komise si od nového návrhu slibuje především úsporu nákladů pro mobilní operátory a snazší přístup k novým technologiím. Podle odhadů by toto opatření v příštích pěti letech mobilním operátorům ušetřilo až 40 procent nákladů na rozšiřování sítí.

Legislativa, která vyhradila frekvence 900 a 1800 Mhz výhradně pro GSM technologii, vznikla před zhruba 20 lety a podle komise je už notně zaostalá a brání dalšímu rozvoji. "Radiové spektrum je zásadní hospodářský zdroj, se kterým musí být v Evropě zacházeno tak, aby dokázal využít veškerého potenciálu telekomunikačních operátorů," uvedla eurokomisařka Viviane Redingová.

Změna v legislativě, která mění využívání radiových frekvencí, by mohla začít platit již poměrně brzy. Komise potřebuje k takovému kroku získat ještě souhlas členských států, ale očekává, že by se tak mohlo stát ještě do konce roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK