Stát získá majetkový podíl v továrně Multidisplay

25.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - Česká republika získá v hranické továrně na výrobu barevných televizních obrazovek Multidisplay (dříve LG.Philips Displays) kapitalizací pohledávky majetkový podíl odpovídající 240 milionům korun. To je zhruba třetina z 800 milionů korun, které ministerstvo práce a sociálních věcí vyplatilo hranické továrně na pobídkách určených na zřízení nových pracovních míst a rekvalifikaci zaměstnanců. Na dnešní tiskové konferenci to sdělil premiér Mirek Topolánek.

Hranická továrna Multidisplay zahájila v Hranicích provoz v září 2001, na začátku loňského roku se ale dostala do vážných finančních problémů a v lednu musela na čtyři dny zastavit výrobu. Důvodem byl krach mateřské nizozemské společnosti LG.Philips Displays Holding, na jejíž účtech měl hranický podnik peníze. Vedení závodu se poté rozhodlo pro restrukturalizační program s cílem zachovat produkci a pracovní místa.

Loni v září se pak hranická továrna dohodla s věřiteli na vyrovnání s tím, že jim vyplatí 30 procent z přihlášených pohledávek v hodnotě 7,38 miliardy korun. Do vyrovnání, které loni odsouhlasil soud, je přihlásilo 269 věřitelů. Stát má podle dohody stejný podíl jako ostatní věřitelé dostat formou kapitalizace. Všichni věřitelé, včetně státu, musí být ve vyrovnání uspokojeni do konce listopadu 2007.

"Při posuzování výhodnosti tohoto řešení bylo přihlédnuto mimo jiné ke skutečnosti, že součástí vyrovnacího návrhu je plán na další ekonomickou aktivitu společnosti, která by měla zachovat stávající míru zaměstnanosti a pracovní místa, jejichž vytvoření bylo původním záměrem investiční pobídky poskytnuté MPSV," řekl v úterý ČTK Štěpán Černoušek z tiskového oddělení MPSV.

Společnost Multidisplay podle něj vytvořila k 30. březnu letošního roku 1284 pracovních míst. "Podle původních předpokladů, na jejichž základě byly uděleny investiční pobídky (800 milionů korun), měla společnost vytvořit k 31. prosinci letošního roku minimálně 3250 pracovních míst," upozornil Černoušek.

Podle bývalého generálního ředitele vládní agentury CzechInvest Tomáše Hrudy hranická firma na druhou stranu splnila podmínky pro získání zbývajících pobídek v hodnotě zhruba 600 milionů korun, které nebude muset státu vracet.

Hranickou továrnu Multidisplay letos v únoru koupila společnost CTP Invest za zhruba 40 milionů eur (1,12 miliardy Kč) od konkurzního správce zkrachovalé mateřské společnosti LG.Philips Displays Holding. Vedení CTP Invest tehdy uvedlo, že nový vlastník zachová v závodu výrobu obrazovek minimálně letos a příští rok. V následujících letech chce CTP plochu továrny zvětšit o 150.000 metrů čtverečních na 540.000 metrů čtverečních. Podle vedení CTP by hranický průmyslový park mohl nabídnout až 1800 nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK