Pojistky zřejmě nezlevní, záleží i na katastrofách

25.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - Pojištění majetku v Česku zřejmě v příštích letech příliš zlevňovat nebude. Jeho cena totiž značně závisí na sazbách, které platí tuzemské pojišťovny světovým zajišťovnám, aby se tak ochránily před případnými riziky. Tyto sazby se odvíjejí i od toho, jaké katastrofy zrovna postihují zeměkouli. Zajistné sazby pro letošní rok byly přitom spíše ve fázi poklesu. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami a zajišťovnami.

"Nelze očekávat, že zajištění a potažmo i pojištění bude někdy levnější. Vždyť i hurikán nebo zemětřesení na druhé straně zeměkoule může zamíchat hospodařením nadnárodní zajišťovny a následně i cenami pojištění v Česku," řekl ČTK vrchní ředitel úseku zajištění České pojišťovny Bohdan Minol. Zajištění je nadnárodní, takže větší riziko na jedné straně zeměkoule vyváží menší četnost škod někde jinde. Živly totiž státní hranice nerespektují, dodal

Největší část nákladů na zajištění představuje zajištění proti přírodním katastrofickým rizikům a cena se odvíjí od toho, ke kolika přírodním katastrofám v daném roce a v předchozích letech došlo a jaké náklady přinesly tyto katastrofy pro zajistitele, uvedl mluvčí Kooperativy Marek Vích. Z tohoto pohledu byl rok 2005 s hurikány Katrina, Rita a Vilma v USA mimořádně nepříznivý, rok 2006 relativně příznivý a rok 2007 zatím vychází jako "průměrný". Nejvýznamnější přírodní události pro zajištění v roce 2007 jsou vichřice Kyrill, která postihla Evropu v lednu, nedávné zemětřesení v Japonsku a červnové a červencové záplavy v Británii.

Reakcí zajistitelů na povodně v roce 2002 bylo výrazné zdražení zajistných sazeb pro pojištění, kryjící riziko povodně, čili trh přešel do fáze "tvrdých" cen, poznamenala mluvčí Allianz Pavla Paseková. Nyní se český pojistný trh, co se týče pojištění přírodních katastrof, nachází v "měkké" fázi poklesu zajistných sazeb, kterou podle ní nezvrátily ani hurikány v Karibském zálivu v letech 2004 a 2005, ani povodně v ČR v roce 2006.

Lednová vichřice Kyrill, která zasáhla i české území, může být faktorem, který pokles zajistných sazeb zabrzdí, odhadla Paseková. Větrná rizika jsou pro vývoj cen zajištění ve střední Evropě spíše podřadným faktorem, cena se odvíjí primárně od rizika povodně, míní Lukáš Čížek ze společnosti Benfield, která je v Česku lídrem ve zprostředkování zajištění. Vzhledem ke skokovému nárůstu cen po povodních v roce 2002 cena zajištění od roku 2004 kontinuálně klesá, úrovně z roku 2002 však ještě nedosáhla, podotkl.

Cenu zajištění ve světě ovlivňuje hlavně cyklus zajistného trhu, upozornil Čížek. Trh je buď tzv. tvrdý, či měkký, jako je nyní. Tvrdý trh se vyznačuje převážně následkem nepříznivého vývoje škod, odlivem kapitálu ze zajištění, vysokými cenami zajištění či striktnějšími podmínkami ze strany zajistitelů. Vyšší ceny ale na druhou stranu přitahují nový kapitál do zajištění a tím pádem se zvyšuje konkurence na straně zajišťoven, která vede ke snižování cen a uvolňování podmínek, tedy cyklus směřuje k měkkému trhu, vysvětlil.

Kapacita zajištění pro český trh je podle Minola přímo úměrná poptávce. Každá pojišťovna si podobně jako klient v případě spoluúčasti řekne, kolik škod je schopna hradit z vlastní kapsy a na jaký objem škod chce být zajištěna. Obvykle na svá bedra bere škody lokálního charakteru. V konkrétním případě ČP jsou to třeba škody z nedávných červnových výkyvů počasí, tedy bouřek, krupobití, či záplav z přívalových dešťů. Podobně tomu bude i v budoucnu, protože se stále objevují nové škody, jež se nedají kvůli svému charakteru předem modelovat a jen velmi obtížně se odhaduje jejich rozsah. Jejich frekvence může v souvislosti s globálním oteplováním narůstat.

V žebříčku deseti nejhorších světových přírodních katastrof loňského roku obsadily události, které se týkaly ČR, sedmé místo. Do první desítky Česko vynesly následky extrémní zimy a škod z tíhy sněhu a následných jarních záplav. Ostatně záplavy na Moravě v roce 1997 byly startujícím momentem, kdy se na český trh začaly zajišťovny dívat mnohem obezřetněji než doposud. Tuzemské pojišťovny se při sjednávání zajištění na další léta ocitly pod velkým tlakem zajistitelů a ceny zajištění se zvýšily v řádu stovek procent. Další dopad na ceny mělo i to, že se záplavy po pěti letech opakovaly znovu a ještě s větší intenzitou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK