Vláda uvolnila 900 milionů Kč na výstavbu továrny Hyundai

25.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - Vláda dnes schválila vyčlenění 900 milionů korun na stavbu továrny jihokorejské automobilky Hyundai Motor v Nošovicích v Moravskoslezském kraji. Částka půjde z programu zaměřeného na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury, ve kterém je letos k dispozici zhruba miliarda korun. ČTK o tom informoval tiskový odbor vlády.

"Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman zopakoval, že investiční pobídky do montoven nepovažuje za rozumné, respektuje ale minulá rozhodnutí a minulé dohody," řekl už dříve pracovník tiskového oddělení MPO.

V letošním státním rozpočtu má být podle loňského usnesení vlády na přímé dotace pro Hyundai 900 milionů korun, příští rok 600 milionů a v letech 2009 až 2013 dalších 915 milionů korun.

Podle smlouvy s automobilkou Hyundai, kterou loni v květnu schválila vláda Jiřího Paroubka, má jihokorejská automobilka v letech 2007 až 2013 získat ze státního rozpočtu přímou dotaci až 2,415 miliardy korun na podporu výstavby nošovického závodu. Dalších 2,5 miliardy korun může Hyundai a zhruba 15 jejích dodavatelů do roku 2011 dostat na vytváření nových pracovních míst či rekvalifikaci zaměstnanců. Součástí této částky jsou také daňové úlevy pro Hyundai.

Hyundai investuje do stavby první evropské továrny v Nošovicích 31 miliard korun. Na základní kámen bylo poklepáno letos na jaře. Zkušební provoz továrny by měl začít příští rok v září, zahájení sériové výroby je naplánováno na březen 2009. Výrobní kapacita by se z 200.000 vozů měla od roku 2011 zvýšit na 300.000 aut ročně.

Investiční pobídky budou moci v budoucnu dostávat již pouze technologicky náročné provozy. Nejpřístupnější by mělo být investování v regionech s velkou nezaměstnaností, kde bude moci být hranice minimální investice nižší než v ostatních oblastech. Počítá s tím novela zákona, kterou již schválil Parlament a podepsal prezident.

Novela zákona o investičních pobídkách zpřísňuje podmínky pro stáří strojního vybavení a zároveň snižuje objem pro minimální investici z 200 na 100 milionů korun. To má podle Římana přiblížit pobídky i středně velkým firmám, které na ně dosud dosahovaly jen obtížně. Návrh také snižuje objem minimální investice kryté vlastním kapitálem na 50 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK