Koruna pomalu vůči euru posiluje, k dolaru ztrácela

25.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - Česká měna posílila během dne proti euru na závěrečných 28,12 Kč/EUR. Většiny zisků dosáhla při dopoledním obchodování. Proti dolaru naopak po celý den mírně oslabovala na závěrečných 20,51 Kč/USD, dolar totiž na světových trzích začal posilovat. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Stejně jako včera se kurz posunul jen o několik málo haléřů. Jenomže takto plíživě již koruna posiluje druhý týden. Těch několik haléřů denně směrem k silnějším hodnotám se opakuje s železnou pravidelností," komentoval obchodování analytik Next Finance Vladimír Pikora. Podle něj bude koruna k euru posilovat nadále a tempo zpevňování nově nabere na obrátkách po skončení prázdnin.

Další kapkou, která korunu podpoří, by se mohlo stát podle Pikory čtvrteční zasedání České národní banky. "Pokud ČNB podle očekávání zvýší úrokové sazby, koruna posílí," odhadl.

Dolar dnes zpevnil vůči většině světových měn na 1,371 USD/EUR. Pikora se ovšem domnívá, že dolar bude spíše oslabovat. "K tomu, aby se dolaru dostalo opravdové vzpruhy, by byla zapotřebí skutečně velmi dobrá data, která by nade vší pochybnost naznačila, že americká centrální banka (Fed) zvýší své úrokové sazby," uvedl s tím, že se tak ovšem zřejmě v dohledné době nestane.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK