O klienty zkrachovalé CK I'm travelling je na trhu velký zájem

25.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - O klienty zkrachovalých cestovních kanceláří I'm travelling a Detur je na trhu velký zájem. Hned první den po vyhlášení úpadku se ostatní cestovní kanceláře předhánějí, která nabídne zákazníkům I'm travelling lepší podmínky při koupi nové dovolené. Hon na dovolenkáře nabývá mnoha podob; nejčastěji CK lákají na slevy, zjistila ČTK.

Například Čedok nabízí slevu 1500 korun na osobu na zájezdy do Turecka, které bylo doménou I'm travelling. Pro uplatnění slevy musejí zákazníci předložit doklad o tom, že mají zájezd koupený u jedné ze zkrachovalých firem. Dovolenou lze koupit na splátky.

Fischer nabízí tříměsíční odklad zaplacení plné ceny zájezdu. Podmínkou je to, že si lidé u něj pořídí cestu přibližně ve stejné hodnotě, jako stál původní zájezd u I'm travelling. "Klienti dostanou své peníze za nerealizovanou dovolenou s I'am travelling od pojišťovny," řekl mluvčí Fischera Daniel Plovajko.

Také dalšího z velké pětky cestovních kanceláří, Exim Tours, nenechal osud bezprizorních klientů zkrachovalých CK klidným. Exim jim nabídl možnost splátek dovolené bez navýšení a přidal tisícikorunovou slevu na každý zájezd. Zároveň chce Exim spolupracovat s Českou pojišťovnou, u níž byly obě zkrachovalé firmy pojištěny, při repatriaci lidí, kteří kvůli krachu uvízli v zahraničí.

Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury je podobná snaha oprávněná. CK se totiž snaží na poslední chvíli naplnit volná místa ve smluvně dohodnutých charterových letech. Každé zaplněné místo v letadle, byť prodané pod cenou, je stále lepší než místo prázdné.

Ze stejného soudku je podle Okamury i návrh na spolupráci s pojišťovnou, která je výhodná pro obě strany. Pojišťovna dostane výhodné podmínky a CK zaplní v letadle místa, která by jinak zůstala prázdná.

CK I'm travelling patřila na českém trhu k těm větším. Podle AČCKA s ní ročně jelo na dovolenou téměř 20.000 českých turistů, především do Turecka. Úpadek vyhlásily I'm travelling i Detur, které jsou obě v Obchodním rejstříku zapsané pod jednou společností FBSK 1907 s.r.o., v úterý večer. Situaci klientů nyní řeší Česká pojišťovna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK