Na burze se prodala 2 pct roční spotřeby elektřiny

25.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - Obchodování na Energetické burze Praha bylo dnes o poznání rušnější než v předchozích dnech, v ročním vyjádření se prodala téměř dvě procenta čisté tuzemské spotřeby. Ceny pro rok 2009 přitom o více než euro překonaly hodnoty na německém trhu. Pražská burza uzavřela na ceně 56,05 eura (1580 Kč) za megawatthodinu, na burze v Lipsku stojí megawatthodina na stejné období 54,95 eura (1550 Kč). Výsledky poskytla ČTK burza.

Cenu silové elektřiny, která tvoří přes dvě pětiny koncové ceny pro zákazníky, tedy čeká po 14procentním zdražení v roce 2008 další růst o 11 procent o rok později. Musely by však platit aktuální tržní ceny.

Majitele dnes změnilo 2,193 terawatthodiny elektřiny s dodávkou v letech 2008 a 2009. Kupující za ně zaplatí přes 117 milionů eur (téměř 3,3 miliardy korun), uvedl mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Dnešní aktivitou obchodníků je překvapeno vedení burzy i analytici. "Jsem velmi příjemně překvapen zobchodovaným objemem. V ročním vyjádření představuje 1,8 procenta netto spotřeby elektrické energie v ČR," řekl generální sekretář Energetické burzy Praha David Kučera.

"Nenaplnila se všeobecně užívaná teorie, že obchodování se bude řídit vzorcem německé ceny minus přenosové kapacity," řekl ČTK analytik Cyrrus Jan Procházka. To by odpovídalo ceně 51 eur za megawatthodinu.

O českou elektřinu mají zájem především na Balkáně a také na Slovensku. Tamní aukce totiž vyhnala cenu na příští rok až na 62 eur za megawatthodinu. Největší slovenská energetická společnost Slovenské elektrárne, která se obchodování v Praze rovněž účastní, může tak elektřinu v Česku nakoupit mnohem levněji. Nemusí se ani obávat nedostatku přenosových kapacit směrem na východ. Ještě z dob federace jsou dostatečně kvalitní.

Prvního obchodního dne se aktivně zúčastnilo 14 subjektů, další dva účastníci se do obchodování zapojí během čtvrtka. "Naši obchodníci uzavřeli několik obchodů. Jsme spokojeni i s cenou," řekl ČTK mluvčí Czech Coal Radek Stavěl.

Burza dnes začala nabízet společné dodávky elektřiny na další dva roky. Pokud obchodníci chtějí koupit elektřinu na rok 2008, musejí dát vždy nabídku i na rok 2009. Cenu na rok 2008 přitom burza zafixovala na 50,42 eura (cca 1420 korun), volně obchodovatelné jsou v rámci kontraktu dodávky na rok 2009.

Se speciálním produktem se bude obchodovat měsíc, zhruba do konce srpna. Pak jej burza rozloží na dva roční kontrakty. Zároveň přejde do standardního režimu, kdy bude nabízet dodávky elektřiny po měsících, čtvrtletích a celých rocích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK