Americké akcie během dopoledne zpevnily

25.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech během dopolední části obchodování pokračovaly v růstu, ten se ale postupně snižoval a index Nasdaq Composite se krátce ocitl v záporné hodnotě. Na trhu zatím převažuje optimismus díky solidním výsledkovým zprávám amerických firem, jako problém se ale ukazují obavy z vývoje na úvěrových trzích.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.761 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst v rozsahu 0,3 procenta. Podobně širší index S&P 500 vykazoval růst o 0,3 procenta a byl na hodnotě 1516 bodů. Index trhu Nasdaq Composite zpevnil o 0,2 procenta na 2646 bodů, předtím ale mírně klesl.

Vzpruhou pro trh byly výsledky hospodaření společnosti Boeing, která ve druhém čtvrtletí vytvořila vyšší zisk, než s jakým počítali analytici. Růst zisku nad odhady analytiků měl také internetový obchod Amazon.com, na což jeho akcie zareagovaly růstem až o 28 procent.

Ještě během dopoledne ale trh o část zisků přišel, podle analytiků patrně proto, že se zvyšují obavy o financování akvizic. Je možné, že krize na trhu rizikovějších hypoték výrazněji ovlivní úvěrový trh, takže nákup firem na úvěr už nemusí být tak snadný jako dosud.

V úterý akcie výrazně oslabily a hlavním důvodem byly obavy, zda podniky udrží tempo růstu zisků. Po výsledcích firem Amazon.com, Boeing a dalších sice tyto obavy z části odezněly, trh ale zatím nenašel dost důvodů k tomu, aby obnovil silný růst. Dow Jonesův index minulý týden poprvé vystoupil nad 14.000 bodů, od té doby ale zůstává pod ní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK