HN: Tři čtvrtiny firem nedodávají údaje do obchodního rejstříku

26.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Až tři čtvrtiny tuzemských firem porušují zákon tím, že nedodávají své výsledky hospodaření do sbírek listin obchodního rejstříku. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Sankce, které za to hrozí šéfům podniků, jsou podle deníku směšné: mohou činit až 20.000 korun.

"Společnosti vědí, že se jim nic nestane. Pracovníci rejstříku nejsou schopni vše zkontrolovat a na hříšníky většinou nikdo ani nepřijde," řekl deníku odborník na obchodní právo Jiří Matzner. Firmy podle něj zjistily, že je příjemnější nechat si dát pokutu, než zveřejnit to, co nechtějí.

Z náhodného průzkumu HN vyplynulo, že ve sbírkách listin chybějí například účetní závěrky firem Ahold, Hamé nebo Firo Tour. "Naše údaje za rok 2005 by měly být zveřejněny do týdne a za rok 2006 až po schválení akcionáři," řekl deníku mluvčí Aholdu Tomáš Kytýr.

"Není v našich silách kontrolovat všechny listiny. Na nedostatky nás upozorní klienti, kteří do spisů nahlédnou. My pak dotyčným firmám zašleme výzvu," uvedla místopředsedkyně Městského soudu v Praze Monika Vacková, která má agendu rejstříku na starosti.

Za poslední roky vyzval soud 4000 firem. Podle statistik společnosti Dun & Bradstreet mělo výsledky za rok 2005 zaslat přes 321.000 firem. Tuto povinnost však splnilo jen necelých 80.000 podniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK