MMR: Banky zvýšily v pololetí objem hypoték téměř o dvě třetiny

26.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Banky poskytly v prvním pololetí lidem hypotéky ve výši 74,5 miliardy korun, což je meziroční nárůst téměř o dvě třetiny. Největší zájem zaznamenávají banky tradičně v Praze a Brně. Vyplývá to ze statistik ministerstva pro místní rozvoj. Během šesti letošních měsíců banky na hypotékách půjčily více peněz než za celý rok 2005. Loni pak půjčily na bydlení více než 100 miliard korun.

Celkový objem poskytnutých hypoték, tedy včetně úvěrů podnikatelům i městům a obcím, činil v prvním pololetí 94,6 miliardy korun. Počet půjček přesáhl 46.000. Loni ve stejném období to bylo přes 32.000 hypoték za více než 61 miliard korun.

Od počátku své činnosti v polovině 90. let banky poskytly celkem téměř 309.935 hypotečních úvěrů za téměř 563 miliard korun. Občané získali přes 300.000 hypoték za více než 400 miliard korun.

Za silným růstem hypotečních úvěrů stojí podle odborníků především zvyšování mezd a životní úrovně Čechů, pokles nezaměstnanosti, rozvoj trhu s bydlením a silné ročníky ze 70. let, které si pořizují vlastní bydlení. Roli hraje i široká nabídka jednotlivých bank a rychlejší vyřízení úvěrů.

Zájem zatím nesnižuje ani růst úrokových sazeb, který postupně hypotéky zdražuje. Například hypoteční banka před několika dny zvýšila úročení hypoték o 0,2 procentního bodu, což se na průměrné hypotéce 1,6 milionu korun projevilo zvýšením měsíční splátky o 171 korun. Na stejný krok se chystá i lídr trhu Česká spořitelna. "Předpokládám, že úroky mírně zvýšíme na přelomu měsíce," uvedl v tisku zástupce šéfa pro hypoteční bankovnictví ČS Pavel Kühn. Sazby zvýšila v posledních dnech i Komerční banka.

"Přes postupný nárůst sazeb však předpokládáme, že letošní rok bude co do objemu poskytnutých hypoték opět rekordní," odhadl vývoj trhu generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. Podle Kühna by měl za celý letošní rok hypoteční trh stoupnout až o 45 procent. Odhady se shodují v tom, že silnější by v obchodech mělo být právě první pololetí.

Rekordmany v počtu i objemu hypotečních úvěrů jsou tradičně Pražané. Ti si vzali na bydlení u hypotečních bank v prvním pololetí přes 12.500 úvěrů za necelých 28 miliard korun, následují lidé v Brně a okolí se 7,3 miliardy korun. S více než dvoumiliardovým odstupem je pak Moravskoslezský kraj, který z třetí příčky sesadil Středočechy. Ty překonal i Jihočeský kraj, ovšem pouze o několik milionů korun. Nejmenší zájem, rovněž tradičně, mají o hypotéky obyvatelé Karlovarského kraje, kteří si půjčili 1,8 miliardy korun.

Z bank byla v pololetí opět nejúspěšnější Česká spořitelna, která poskytla hypotéky za 25,6 miliardy korun, meziročně o 60 procent více. Hypoteční banka zvýšila objem nových hypoték o 66 procent na více než 21 miliard korun a Raiffeisenbank o 147 procent na více než deset miliard korun. GE Money Bank zaznamenala 108procentní nárůst nových hypotečních obchodů na 4,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK