Zetor zvýšil pololetní tržby na tři miliardy, zisk je 194 milionů

26.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. července (ČTK) - Brněnská skupina Zetor zvýšila za letošní první pololetí meziročně tržby o 13,2 procenta, a překonala tak hranici tří miliard korun. Zisk vzrostl o 2,9 procenta na 194 milionů. Sdělil to Miroslav Toman z mediálního zastoupení firmy. Jeden z největších evropských výrobců traktorů prodal od ledna do června 3400 strojů.

Zetor prochází v posledních čtyřech letech restrukturalizací. Po vleklých finančních problémech je od roku 2002, kdy skoro 98 procent akcií koupil slovenský HTC holding, ziskový. Loni dosáhl tržeb 4,92 miliardy korun a zisku 149,7 milionu Kč. Letos chce při prodeji víc než 7000 traktorů vytvořit zisk ještě o 90 milionů vyšší.

K vyšším prodejům by měl přispět také nový model Proxima Plus. Zatím bylo zákazníkům doručeno 256 kusů, uvedl Toman. Největší zájem je dál o původní Proximu, firma prodala skoro 2100 strojů. U modelu Forterra to bylo přes tisícovku.

Firma asi 90 procent produkce vyváží. "V tomto roce jsme nejvíce traktorů prodali jako již tradičně v Polsku. Na tomto trhu jsme zvýšili prodej o 16 procent," uvedl ředitel Zetor Trade Radovan Putna. Doplnil, že se podnik letos nově dostal také do Pobřeží Slonoviny a Súdánu.

Zetor má kolem 1730 zaměstnanců. Čítá desítku českých společností a dceřiné podniky, které mají na starost prodej traktorů, v Polsku, Irsku, Německu, ve Velké Británii a Francii. Základní kapitál tuzemských podniků se pohybuje kolem miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK