ČNB podle očekávání zvýšila sazby

26.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Bankovní rada České národní banky podle očekávání zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, vzrostla na tři procenta. Informovala o tom mluvčí ČNB Pavlína Bolfová. Česká republika má přesto stále nejnižší sazby v Evropské unii.

Centrální bankéři přistoupili ke zvýšení úrokových sazeb po dvou měsících. Naposledy zvýšila ČNB úroky v květnu, i tehdy trh tento krok očekával. Důvodem je vývoj ekonomiky a rostoucí tlak na zvyšování cen. Podle některých odhadů růst sazeb letos nekončí a centrální banka by měla zvýšit sazby do konce roku alespoň ještě jednou. Jednání bankovní rady se dnes účastnilo všech sedm jejích členů.

K přesvědčení trhu, že se zvýšení sazeb blíží, vedla i prohlášení řady centrálních bankéřů v uplynulých dnech. Například minulý týden člen bankovní rady Pavel Řežábek uvedl, že ČNB může na svém zasedání tento měsíc zvýšit sazby o čtvrt procentního bodu, aby udržela inflaci pod kontrolou. Stejně tak viceguvernér Luděk Niedermayer již dříve uvedl, že většina informací přicházejících z ekonomiky v uplynulém čtvrtletí podpořila potřebu zvýšení inflační prognózy, což znamená potřebu změny úrokových sazeb.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nízké úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení. Nízké úroky vyhovují i státu, který je významným dlužníkem. Naopak lidé, kteří mají peníze uložené na účtu u banky, dostávají nižší úroky, než je inflace, a reálně tedy prodělávají.

"Dnešní zvýšení sazeb ČNB odpovídá očekávání finančních trhů a dává další předpoklad ke zdražení úvěrů. To se může také odrazit ve zvýšení úrokových sazeb hypoték," komentoval situaci generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Obavy z červencového zvýšení sazeb ovšem nejsou podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové namístě. Banky totiž podle ní již delší dobu počítají s přitvrzením měnové politiky, a preventivně tedy úroky u hypoték již zvýšily. Podle ní je tedy nesmyslné například tvrdit, že rozhodnutím ČNB zvýšit úrokové sazby zdraží hypotéky či investiční úvěry podnikům. "ČNB svým rozhodnutím v podstatě jen 'legalizovala' stávající nastavení úrokových sazeb pro klienty," uvedla.

Česká národní banka byla v tomto týdnu jedinou centrální bankou, která hýbala se sazbami. Maďarská i polská centrální banka tento týden sazby nechalz beze změny. Sousední Polsko má úrokovou sazbu 4,5 procenta. Naproti tomu Maďarsko má úrokovou sazbu dokonce 7,75 procenta.

Příští úterý by měly o sazbách rozhodovat na Slovensku. Analytici oslovení agenturou Reuters shodně očekávají, že slovenská centrální banka se sazbami i přes mírnou inflaci hýbat nebude. Slovensko má úrokovou sazbu 4,25 procenta. V eurozóně je nyní základní sazba na čtyřech procentech. "Z důležitých zemí pro finanční trhy máme dokonce stále čtvrté nejnižší (sazby) na světě po Japonsku, Singapuru a Švýcarsku," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Podrobnosti k dnešnímu jednání bankovní rady a novou prognózu představí ČNB na tiskové konferenci od 15:30.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK