Padělky softwaru Microsoftu z Číny se objevily i v Česku

26.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Padělaný software společnosti Microsoft z Číny se objevil i v České republice a na Slovensku. Sdělila to mluvčí Microsoft ČR Markéta Kuklová. Proti tvůrcům těchto nelegálních programů nedávno zasáhly čínské úřady spolu s FBI.

"V ČR zatím evidujeme pouze pár případů padělaného software, který pochází z dílny čínské padělatelské skupiny. Není však vyloučeno, že se na našem trhu vyskytuje více takových plagiátů. Tento software byl nakoupen prostřednictvím slovenského internetového portálu www.pancena.sk," uvedla manažerka protipirátských aktivit Microsoftu ČR Markéta Meadová.

Obětí distribuce padělaného softwaru se stala například nemocnice v Nitře, která programy zakoupila v dobré víře a řádně za ně zaplatila.

Čínská policie na základě informací poskytnutých FBI a Microsoftem lokalizovala v čínské provincii Kuang-tung několik výrobních linek a provozoven, které byly významným zdrojem padělků softwarových produktů společností Microsoft a Symantec. Jen u Microsoftu škoda přesahuje 40 miliard korun.

Padělaný software se objevil ve 27 zemích včetně České republiky a Slovenska. Mezi padělky, které se objevily na všech pěti obydlených kontinentech, bylo 13 nejúspěšnějších produktů Microsoftu včetně operačních systémů a balíčků kancelářského software.

Uživatelé mají možnost ověřit si pravost užívaných programů přes webové stránky Microsoftu. Prostřednictvím programu Výhody legálních Windows zjistily desítky tisíc uživatelů, že používají padělaný software.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK